Kababların Kralı- Xan Kababı

Yields: 1 Serving

Azərbaycan mətbəxində “Xanların kababı” mənasını verən “Xan kababı” kimi bir yemək növü var. Lakin bu yeməyin orijinal adı ümumiyyətlə “Kan Kabab” deyil, tərcümədə o qədər də xoş səslənməyən “Qan Kababı” – qandan hazırlanmış şiş kababdır. Bu yemək Azərbaycan da daxil olmaqla müxtəlif türk xalqları tərəfindən hazırlanır. Xan kababı kabab sənətinin zirvəsi hesab olunur.

Bu gün bu yeməyin hazırlanmasında bir çox dəyişiklik var. İçalatla birlikdə, incə doğranmış tərəvəz və meyvələrdən, müxtəlif ədviyyatlar və dadlandırıcılardan istifadə olunur. Nar və qoz ilə xan kababı Azərbaycanda məşhurdur. Evdar.az Xan kababının reseptini təqdim edir.

Tərkibi:

  • quzunun iç piyi
  • ağ ciyər və qara ciyər
  • böyrək və ürək
  • quyruq yağı
  • soğan və sarımsaq
  • reyhan, keşniş, kəklikotu
  • duz,istiot

Hazırlanma qaydası:

Ağ ciyərləri böyük hissələrə bölüb yaxşıca yuyun. Üzərinə su töküb bişirin. Çox dağılacaq qədər deyil, çəngəllə asanlıqla götürülə biləcək qədər bişirin. Bişən ciyərləri kiçik kub formasında doğrayın (nə qədər kiçik olarsa, o qədər yaxşıdır).

Qara ciyərin üzərindəki pərdəni ayırın. Qara ciyərin dadını sevmirsinizsə , digər hazırlığı etdiyiniz vaxtda qara ciyəri soyuq axan suyun altına qoyaraq yumşalda bilərsiniz. Bütün digər içalatları kəsdikdən sonra qara ciyəri sudan çıxarıb kağız dəsmalla qudurun. Qara ciyəri də xırda doğrayın.

Ürəyi artıq piydən və qalın bölmələrdən təmizləyin. Qan laxtalarını yaxşıca yuyub, kiçik-kiçik doğrayın.

Quzu böyrəklərinin inək böyrəyindən fərqli olaraq güclü bir qoxusu yoxdur. Böyrəyi iki hissəyə ayırıb içərisindəki ağ hissəni ayırıb yaxşıca yuyun. Zövqə görə bir neçə dəqiqə qaynar suya yerləşdirə bilərsiniz. Daha sonra çıxarıb kiçik-kiçik doğrayın.

Quyruq yağını 1 sm kub formasında doğrayın.

Quzunun iç piyini də axan suyun altında yuyun. Daha sonra kvadrat formasında kəsin.

Soğanı, sarımsağı və göyərtini xırda doğrayın.

Bir qabda doğradığınız bütün içalatları, xırda doğranmış soğanı, sarımsağı, göyərtini, duzu və ədviyyatları əlavə edib qarışdırın. Alınmış içliyi kvadrat formasında doğranmış iç piyin içərisinə yerləşdirib kələm dolması kimi bükün. Bu qaydayla içliyi piylərə büküb bir qaba yerləşdirin. Daha sonra bu qabı soyuducuya yerləşdirin. Əgər iç piy çox zərif olarsa 2 dəfə bükə bilərsiniz. Hazır kababları soyuducudan götürüb şişlərə keçirin və ya dəmir tort manqalda bişirin.

Qeyd:

  • Bu kababı hazırlamazdan əvvəl sağlam qoyunun içalatını seçilməlidir. Qoyunlar təbii olaraq kök quyruqlu ət cinsləri olmalıdır.
  • Bəzi bölgələrdə bu kababa quzunun əti də xırda doğranıb əlavə olunur. Və hazır içlik şirin bağırsağa doldurulub bişirilir.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir