“Benmari əritmə üsulu” yəni “su hamamında” ölkəmizdə tez-tez seçilən bir üsuldur. Fransadan gələn və Fransanın 5 əsas sousundan biri olan Hollandez sousunun hazırlanmasında üstünlük verilən ben-marie üsulu ölkəmizdə desert reseptlərində daha çox istifadə edilir. Benmari üsulu nədir? Necə hazırlanır? Evdar.az benmari üsulunun hazırlanma qaydasını təqdim edir.
Tort və desert reseptlərində tez-tez istifadə edilən benmari üsulu daha təmiz və daha ləzzətli bir həlldir. Bain-marie və ya Ben-marie, bir qabın içərisinə qaynar suya qoyaraq qızdırmaq və ya əritmək üsuludur. Xüsusilə şokolad kimi birbaşa ocağa qoyulduqda yanma və ya kəsilmə riski olan qidalar üçün benmari üsuluna üstünlük verilir. Bain-marie üsulu şəkərli bal və ya mürəbbələri təkrar sulandırılması üçün də istifadə olunur.
Benmari Necə Hazırlanır?
Bu yavaş və orta istilik üsulu, yeməkxanalar kimi mühitlərdə yeməyi müəyyən bir temperaturda saxlamaq üçün hazırlanmış sənaye mətbəx avadanlığı ilə təmin edilir. Bain-marie metodu üçün əsasən bir-birinə keçən iki qab tələb olunur. Birinci qabda su qızdırılır; İkinci qab onun üstünə elə qoyulur ki, suya dəyməsin.
Benmari üsulunu tətbiq etmək üçün sizə lazım olan şeylər bunlardır:
- bir-birinin içərisinə yerləşdiriləcək qədər böyük olan 2 qab
- qaynar temperaturda su
- spatula və ya taxta qaşıq
İlk öncə suyu qaynatmaqla başlayın. Sonra qaynadılmış suyu böyük konteynerə köçürün. İkinci qabı qaynar su ilə doldurulmuş bu qabın üstünə qoyun ki, suya dəyməsin. Benmari üsulu ilə əritmək/bişirmək istədiyinizi bu qaba köçürün. (məsələn, şokolad, yağ, tort xəmiri). İsti sudan çıxan buxarla qızdırılan ikinci qabdakı məhsulunun daha qısa müddətdə əriməsi üçün daim spatula və ya qaşıqla qarışdırın.
Benmari Üsulunun Tətbiqində Vacib Məqamlar
Benmari üsulunun tətbiqi çox asan bir üsul olsa da, əlbəttə ki, onu tətbiq edərkən nəzərə alınmalı bəzi fəndlər var. Benmari üsulunu tətbiq edərkən nəzərə alınmalı vacib məqamlar aşağıdakılardır:
- Suyu qaynatdıqdan sonra ocaqdan götürüb istiliyədavamlı qaba köçürməlisiniz.
- Unutmamalısınız ki, birinci qabı ağzına qədər su ilə doldurmamalısınız ki, qaynar su qoyacağınız ikinci qaba birbaşa dəyməsin.
- Əritmək istədiyiniz materialı qoyacağınız ikinci qab mümkünsə şüşə və ya polad olmalıdır ki, bütün prosesi sağlam şəkildə tamamlayasınız.
- Prosesi daha qısaltmaq üçün əritmək istədiyiniz məhsulu (məsələn, şokolad və ya yağ kimi) mümkün qədər kiçik parçalara ayırıb qaba qoya bilərsiniz. Bu sayədə səth sahəsi genişlənəcəyi üçün ərimə prosesi daha qısa müddətdə tamamlanacaq.
- Eyni şəkildə bir spatula və ya qaşıqla davamlı qarışdırın ki, proses qısa zaman alsın.
Benmari Metodunun Faydaları
Benmari üsuluyla yeməyi çox qaynatmadan ocaqdan götürmək yeməyin dadının dəyişməsinin qarşısını alacaq. Ancaq donma ehtimalına qarşı qoşa qazanda əridilmiş qidaların ən qısa müddətdə istehlak edilməsi tövsiyə olunur.
Benmari Üsulunun Tarixi
“Marie hamamı” mənasını verən fransız termini Bain-marie Latın balneum (və ya balineum) Mariae sözündən irəli gəlir. Sözügedən Mariya, ehtimal ki, Hellenistik dövrdə yaşamış qədim yunan kimyagəri və bu isitmə üsulunun ixtiraçısı kimi tanınır.