Ölkəmizdə bol yetişən və qış meyvələri arasında yer alan heyva sağlamlıq üçün çox faydalıdır. Meyvəsi, toxumu və yarpaqları ilə çox faydalı olan heyva yeməklərdə və desertlərdə istifadə olunur. Yeməklərinizdə heyvadan istifadə etmək istəyirsinizsə, heyvalı reseptlərə daxil olun.
Heyva yarpağı öskürəyə qarşı təbii antibiotik kimi çay dəmləmədə istifadə olunur. Heyva yarpaqlarını apteklərdən və adviyyat mağazalarından əldə edə bilərsiniz. Bəs heyva yarpağı çayının faydaları nələrdir? Evdar.az heyva yarpağının faydaları haqqında məlumatı təqdim edir.
Heyva Yarpağının Faydaları
- Soyuqdəymənin simptomlarını azaldır.
- Səs tellərini yumşaltmaqda təsirlidir.
- Yuxusuzluğa qarşı təsirlidir.
- Menstruasiya zamanı yaranan ağrıları azaldır.
- Həzmsizliyin qarşısını alır və ishali kəsir.
- Bronxit dövründə istifadə etdikdə bronxitin daha sürətli keçməsinə səbəb olur.
- Öskürəyə qarşı çox təsirlidir. Quru öskürəyi kəsməyə kömək edir.
- Qan şəkərini balanslaşdırır.
- Ağıziçi yaraları sağaldır.
- Həzm sistemindəki zərərli mikrobları öldürür.
- Xaricə tətbiq etdikdə dəri hüceyrələrini yeniləyir.
- Dəridə sızanaq və sızanaq kimi problemlərin müalicəsində istifadə edilə bilər.
- Qaraciyər funksiyalarını qoruyur.
- Böyrəklərin öz funksiyalarını nizamlı və sağlam şəkildə yerinə yetirir.
- Quru gözlərə qarşı təsirlidir.
Heyva Yarpağı Çayı Necə Hazırlanır?
Əvvəlcə bir qazan qaynar su qaynadın. Qaynar suya 20-25 ədəd quru heyva yarpağı əlavə edin. 5 dəqiqə aşağı istilikdə qaynadın. Daha sonra suyu süzün və 5-10 dəqiqə kənarda saxlayın. Hazırladığınız heyva yarpağı çayını bal ilə dadlandıraraq içə bilərsiniz.
Heyva Yarpağı Çayının İstifadə Qaydası:
Heyva yarpağı çayını gündə ən az 1, ən çox isə 2 stəkan içmək olar. Həddindən artıq içildikdə həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Buna görə də, ölçülü şəkildə istifadə edilməlidir.