Koronavirus əleyhinə peyvənd olunduqdan sonra, insanların əksəriyyətində bir sıra suallar yaranır. Vaksinasiyadan əvvəl və sonra necə qidalanmalıyıq? Hansı qidaların qəbulu ziyanlıdır?
Evdar.az peyvənddən sonra qidalanma haqqında araşdırmanı təqdim edir.
- Koronavirusa qarşı peyvənd tətbiq edildikdən sonra, bədənin qoruyucu toxunulmazlığı, virusu təsirsiz hala gətirən antitellər yaratmağa başlayır. Onun səthində virusun hüceyrəyə nüfuz edə və orada çoxalması üçün lazım olan sünbül zülalları var. Antitellər bu zülalları bloklayır. Peyvəndləmə virusa qarşı ən azı 2 il qorunma təmin etməlidir.
- Koronavirus peyvəndindən sonra allergik reaksiyanı artıran alkoqol və qidalar yemək peyvəndin effektivliyini azalda bilər. İmmunoloqların sözlərinə görə, alkoqol ən pis təsirə malikdir. Həkim, peyvənddən əvvəl və sonra – həkimə getdikdən sonra üç-beş gün ərzində alkoqol qəbul etməməyi tövsiyə edir.
- Antitel yaranması T hüceyrələri tərəfindən idarə olunur. Bir virusun və ya peyvəndin bəzi hissələrinin bədənə girdiyini “görsələr”, qoruyucu tədbirlər görmə vaxtının gəldiyinə dair bir siqnal verirlər. Sonra B-limfositlər antitel yaratmağa başlayır.
- İçki T-limfositləri və B-limfositləri blok edə bilər və antitel yaranmasına mane ola bilər. Ən təhlükəli şey spirtdir. İçki qəbul etsəniz, “immunitet məmurları” limfositləri peyvəndi tanıya bilməyəcək və antitel yaranması əmri verməyəcək. Vaksindən 3 gün əvvəl spirtdən tamamilə imtina etməlisiniz. Və 3-5 gündən sonra da istifadə etməyin.
- Hisə verilmiş ətlər, şirniyyat və şokolad, çiyələk, sitrus meyvələri və kifli pendirlər də zərərli ola bilər. Bu qidalar immunitet reaksiyasının güclənməsinə səbəb ola bilər.