Faydalı Sağlamlıq Haqqında

İki Ay Ərzində Bu Qidaları Yedikdə Xərçəng Riski Sıfıra Enir!

Xərçəng son illərin ən qorxulu xəstəliklərindən biridir. İnsanı həm psixoloji, həm də fizioloji cəhətdən tükəndirən xərçəng, başladığı anda fərq edilmədikdə və diqqətdən kənarda qaldıqda həyatı təhlükəyə ata bilər. Aparılan araşdırmalara və mütəxəssislərin açıqlamalarına görə bəzi qidalar xərçəngdən qoruyur və xərçəngin başlanğıcında xərçəng hüceyrələrinin bədəndən çıxarılmasına şərait yaradır. Bəs, hansı qidalar xərçəngin qarşısını alır? Evdar.az xərçəngin qarşısını alan möcüzəvi qidaları təqdim edir.

XƏRÇƏNGƏ QARŞI PAZI

Bu bitki iki ən məşhur antioksidant mənbəyidir: sirinq turşusu (Syringic acid) və kempferol. İlk olaraq karbohidratları sadə şəkərlərə çevirən fermentə maneə törədərək qan şəkərini tənzimləməyə kömək edir. O, digər hüceyrələri xərçəngə səbəb olan toksinlərdən qoruyur, iltihabı azaldır, ürək xəstəlikləri, şəkərli diabet və digər xroniki xəstəliklər riskini azaldır.
Hazırlayacağınız sendviç və ya dürümlərdə pazıdan istifadə edin.

CAVANLAŞDIRAN QİDA -SARIMSAQ

Sarımsaq; Tərkibində 33 növ kükürd birləşmələri, 17 növ amin turşuları, flavonoidlər, sink, maqnezium, kalsium, vitamin A, B və C vitaminləri var. Sarımsaq tərkibindəki antioksidantlarla siqaretin, çirkli havanın və müxtəlif kimyəvi maddələrin orqanizmə olan zərərli təsirlərini aradan qaldırmağa və bədəndə yığılan toksinləri çıxarmağa kömək edir.
Bundan əlavə qan laxtalanmasının qarşısını alan, təzyiqi aşağı salan, qan damarlarını qoruyan antioksidant, mikrob əleyhinə, virus və parazit əleyhinədir.
Son araşdırmalar sarımsağın genlərimizə təsir etdiyini müəyyən edib. Bu xüsusiyyəti ilə epigenetik qida maddəsi olan sarımsaq, DNT ardıcıllığında hüceyrə məhvinin qarşısını alaraq qocalmanı gecikdirir. Stress, kədər və təbii həyatda hərəkətsizlik hüceyrə məhvini artırır. Sarımsaqdan istifadə ilə bu məhv azalır.

DİABETƏ QARŞI BROKKOLİ

Brokolinin tərkibində yüksək miqdarda vitaminlər, xüsusilə A və C vitaminləri, lif, kalium və kalsium var.Tərkibindəki sulforafan fitokimyəvi maddələri ilə yüksək qan şəkərinin damar divarlarına verdiyi zərərləri və toxumaların zədələnməsini azalda bilər. Bundan əlavə, diabetin vurduğu zərərləri azaltmaqda çox təsirlidir.
Göz sağlamlığı üçün vacib olan lutein və zeaksantinlə zəngindir. Brokolinin makula degenerasiyası və katarakt kimi göz xəstəliklərinə müsbət təsir göstərdiyini göstərən araşdırmalar var. Bu məzmunu ilə diabetin sonrakı mərhələlərində gözlərin zədələnməsini azaltmaqda çox faydalı olacaq.

Brokolidən ən yaxşı fayda əldə etmək istəyirsinizsə, onu yüngül buxarda bişirin. Bu tərəvəzdən maksimum fayda əldə etmək üçün çiy halda istifadə etməyə üstünlük verin.

ƏZƏLƏ HÜCEYRƏLƏRİNİ ARTIRMAQ ÜÇÜN PEKİN KƏLƏMİ

Əzələlərin qurulmasına və təzyiqin aşağı səviyyədə saxlanmasına kömək edən kaliumla zəngin olan Çin kələmini ölkəmizdə asanlıqla tapmaq olar.
Bu möcüzə tərəvəzi süfrələrimizə gətirməliyik. O, həmçinin ağ qan hüceyrələrinin aktivliyini artıraraq orqanizmin immun sistemini gücləndirməyə kömək edən, toksinlərin çıxarılmasına kömək edən A vitamini ilə də zəngindir. Küncüt yağı, toyuq əti və tərəvəz ilə qarışdıraraq istifadə edə bilərsiniz.

TƏRƏVƏZLƏRİN KRALI KƏLƏM

Tərkibində qlükozinolat, kamferol kimi xərçənglə mübarizə aparan birləşmələr olan, ürək xəstəlikləri riskini azaldan, qan şəkərini aşağı salan, sümükləri gücləndirən və iltihabın qarşısını alan əsas tərəvəzlərdəndir.
Kələm tərəvəzlərin şahıdır. Tərkibində göz xəstəliklərinin qarşısını alan lutein və zeaksantin antioksidantları olduğu üçün çox vacibdir. Zeytun yağında doğranmış soğanı qızardıb üzərinə tərəvəzi əlavə edərək kələm bişirmək üçün ən sağlam bişirmə üsuludur.

2 AYDA TƏRƏ İLƏ XƏRÇƏNG RİSKİNİ AZALDIN!

Tərə müalicəsi ilə möcüzənin qapılarını aça bilərsiniz. Bu tərəvəz K vitamininin gündəlik tələbatını ödəyir. Vitamin K qanın laxtalanmasından, damarların ətrafında lövhə əmələ gəlməsinin qarşısının alınmasından və artrit ilə əlaqəli xroniki xəstəliklərin qarşısının alınmasından məsuldur.

Tərə iki ay ərzində hər gün istifadə edilərsə, insan DNT-nin zədələnməsinin qarşısını ala, xərçəng riskini və trigliserid səviyyəsini yüzdə 10-a qədər azalda bilər.

Hüceyrə məhvinin qarşısını alan qidaların olduğunu dilə gətirən Dietoloq Emre Uzun, bu qida qrupunun xüsusilə tərəvəzlər olduğunu açıqlayıb. Sağlamlığımız üçün çox faydalı qidalar arasında yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin olduğunu deyən Emre Uzun bu qidaları niyə istifadə etməli olduğumuzu sadaladı. Aterosklerozun, ürək xəstəliklərinin, hətta xərçəngin qarşısını alan bu möcüzəvi qidaları süfrəmizdən əksik etməməliyik.

Hüceyrələrin Məhv Edilməsinin Qarşısını Alan Qidalar Var

Pazı, kələm və digər yarpaqlı tərəvəzlər yeyə biləcəyiniz ən qidalandırıcı qidalardır. Bu tərəvəzlər A, B, K və digər vitaminlər, kalsium, dəmir, kalium, maqnezium kimi vacib minerallar və hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alan antioksidantlarla zəngindir.
Bu qidaları əsasən pəhrizinizdə istifadə etməyə başlasanız, hüceyrə zədələnməsinin qarşısı alınar. Bu gün insan həyatında ən mühüm sağlamlıq problemləri hüceyrə deformasiyası ilə bağlıdır.

DAMAR SƏRTLƏŞMƏSİ ÜÇÜN YAŞIL YARPAQLI TƏRƏVƏZLƏR

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə fitokimyəvi maddələr, aterosklerozun qarşısını alan və ürək xəstəlikləri ilə əlaqəli iltihabı azaldan təbii birləşmələr var.
Yaşıl yarpaqlı yarpaqlar vitamin, mineral, antioksidant və fitokimyəvi maddələrin təsirini artıracaq, hüceyrələrin toksinlərdən təmizlənməsinə kömək edəcək, DNT-nin sərbəst radikallar tərəfindən zədələnməsinin qarşısını alacaq və beləliklə də xərçəng hüceyrələrinin çoxalmasının və əmələ gəlməsinin qarşısını alacaq birləşmələr yaradır. Bu çərçivədə həyatımıza daha çox yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdən ibarət bir salat əlavə etdikdə təbii olaraq inkişaf edən bir qoruma əmələ gətiririk. Tərəvəzin gücündən istifadə etməyi öyrənməliyik.

YAŞILIN GÜCÜ DƏ ALZAYMER RİSKİNƏ QARŞI

Yaşıl yarpaqlı bitkilər də orqanizm tərəfindən nitrit oksidinə çevrilən nitratların təbii mənbəyidir. Nitrit oksidi insan metabolizmi üçün əvəzolunmazdır.
Bədən mexanizminin nizamlı işləməsi üçün nitratlı qidaları daha çox istifadə etmək lazımdır. Yaşıl yarpaqlı bitkilər zehni aydınlığı artırır, depressiyanın qarşısını alır və Alzheimer kimi xəstəliklərin riskini azaldır.
Digər tərəfdən yaşıl yarpaqlı bitkilər həzmi sürətləndirir və insanı tox saxlayır. Tərkibində kalori və karbohidrat az olduğu üçün onu istənilən miqdarda istifadə etmək olar.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir