Süd zərdabı və ya pendir altı suyu-sağlamlığa faydası çoxları tərəfindən bilinməyən, pendir istehsalında pendirin süzülməsi altında yığılan mayeyə verilən addır. Pendir südün qaynadıldıqdan sonra maya və turşu qatılaraq mayalandırılması nəticəsində əldə edilir. Bu laxtanın xaricində qalan yaşıl və sarı rəngdə olan maye pendir altı suyu və ya zərdab deyilir. Evdar.az pendir altı suyunun faydaları haqqında məlumatı təqdim edir.
Zərdabın Faydaları Nələrdir?
Zərdab əhəmiyyəti və dəyəri çoxları tərəfindən bilinməyən bir sudur. Bununla belə, zərdabın sağlamlıq üçün faydaları saymaq mümkün olmayacaq qədər çoxdur. Zərdab qida dəyəri ilə zəngin bir mayedir. Zərdab çox faydalı mayedir, baxmayaraq ki, çoxları bunu bilmir. Tam bir şəfa mənbəyi olaraq görülən zərdabın xərçəngin qarşısını alır və immunitet sistemini gücləndirir. Antibiotik xüsusiyyətlərə malik olan zərdab bədənimizi xarici təsirlərdən qoruyur.
- Zərdabın bir çox xərçəng növlərinə faydalı olduğu və xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olduğu məlumdur.
- Qadınlarda uşaqlıq və döş xərçəngi, kişilərdə isə prostat xərçəngi riskini azaltdır.
Zərdab ilə hazırlanan içkilər orqanizmdə kalsiumun sorulmasını artırır. - İrəli yaşlarda görülən osteoporozlu xəstələrin qidalanmasında çox əhəmiyyətli və təsirli bir mayedir.
- Zərdabın tərkibindəki laktoferrin adlı fermentə görə xüsusilə antibiotik təsiri var. Beləliklə, orqanizmdə mikrobların əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
- İmmunitet sistemini gücləndirir. Zərdabın ən mühüm xüsusiyyətlərindən biri də immunitet sistemini gücləndirməsidir. Tərkibindəki kalsium sayəsində skelet və oynaqlarda sümük əriməsində də çox təsirlidir.
- Şişkinliyi aradan qaldırır və mədə problemlərinə yaxşı təsir edir. Zərdabın şişkinlik effekti xüsusilə mədə problemi olan insanlar üçün çox təsirlidir.
Zərdabın Az Bilinən Faydaları
- 2-ci tip şəkərli diabet xəstələri üçün faydalı olan zərdab bu xəstələrdə şəkər səviyyəsini balanslaşdırır.
- Bədəndə mikrobların çoxalmasını dayandıran zərdab həm də təbii antibiotik rolunu oynayır.
- Qripdən qorunmaq üçün xüsusilə qışda bal ilə qarışdırılaraq istifadə edilə bilər.
- Maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Zərdabın ən mühüm xüsusiyyətlərindən biri də maddələr mübadiləsini sürətləndirməsi və yağ yandırmasını artıraraq toxluq hissi verməsidir. Beləliklə, arıqlamaq istəyən insanlar zərdabdan asanlıqla istifadə edə bilərlər.
- Zərdabdan körpələr üçün istehsal olunan sabun və losyonlarda da istifadə olunur. Xüsusilə körpələrin dərisinin çox həssas olduğunu nəzərə alsaq, zərdab körpə dərisi üçün də çox faydalıdır.Buna görə körpələr üçün istehsal olunacaq sabun və losyonlarda zərdab istifadə edilir.
- Qocalmanı gecikdirir. Zərdabın tərkibindəki hilunorik turşu sayəsində zərdab qocalmanı gecikdirir. Bu səbəbdən xüsusilə kosmetika sənayesində çox istifadə olunur.
- Xəmir xörəklərində, xüsusən də tort, piroq və tort kimi növlərdə zərdab istifadə edilməlidir. Zərdabın istifadəsi xəmirləri xüsusilə dadlı edir. Beləliklə, xəmirdə daha dadlı məhsullar əldə etmək asandır.
- Paxlalı bitkiləri islatdıqda suyuna zərdab əlavə etmək həzmi asanlaşdırır.
- Tərkibindəki kalsium əzələ və sümüklərin inkişafına kömək edir. İdmançıların və uşaqların qidalanmasında zərdabdan faydalanmaq çox əhəmiyyətlidir. Xüsusilə uşaqların boyunu artırmağa kömək edir.
- Mədə və bağırsaq xəstəliklərinə xeyirlidir. Tərkibindəki probiotik sayəsində zərdab mədə və bağırsaq xəstəlikləri olanlar üçün çox vacibdir. Mədə və bağırsaqlara sakitləşdirici təsir göstərir.
- Bitkilərdə istifadə oluna bilər. Zülal baxımından çox zəngin olan zərdab bitkilərin böyüməsində və inkişafında da çox əhəmiyyətlidir.
- Dəri ləkələrinin qarşısını alır. Zərdab da dəri üçün çox vacib mayedir. Zərdab dəridə ləkələrin yaranmasının qarşısını almaq və dərini dartmaq üçün istifadə olunur.
Zərdab Necə İstifadə Edilir?
Zərdab bir çox şəkildə istifadə edilə bilər. Zərdabın ən çox istifadəsi içməkdir. Xüsusilə yeməkdən əvvəl 1 stəkan zərdab içmək xəstəliyin qarşısını alır. Bundan əlavə, zərdabın digər istifadəsi bitkilər üçün torpağa tökülməsidir.
Xəmirlərdə adi su yerinə zərdab istifadə edilməsi xəmirin dadını və qida dəyərini artıran bir xüsusiyyətə malikdir. Demək olar ki, hər sahədə istifadə oluna bilən zərdab çox təsirli və faydalı bir məhsuldur.