Qatıq şorbasının hazırlanmasında istifadə edilən ən əsas tərkib hissəsi qatıqdır. Süfrələrdə öz yerini tutan bu şorbanın üzərinə səpilən nanə və yağlı sousu, iştahaaçan qoxusu ilə hər kəsi valeh edir. Qədim dövrlərdə xəstə olan insanlar qatıq şorbası içdikdə daha tez sağalırdılar. Evdar.az qatıq şorbasının qida dəyəri, faydaları haqqında məlumatı təqdim edir.
Qatıq Şorbasının Qida Dəyəri
- – karbohidratlar – 9,71 qram,
- – zülal – 2,19 qram,
- – lif – 0,19 qram,
- – yağ – 2,41 qram,
- – xolesterin – 24,62 milliqram,
- – kalium – 57,48 milliqram,
- – natrium – 68,71 milliqram,
- – kalsium – 41 milliqram,
- – Vitamin A – 30,50 IU,
- – dəmir – 0,48 qram,
- – C vitamini – 0,24 milliqram.
Qatıq Şorbasında Neçə Kalori Var?
- – Kiçik bir kasa qatıq şorbası: 70 kalori,
- – Orta ölçülü kasa qatıq şorbası: 94 kalori,
- – Böyük bir kasa qatıq şorbası: 140 kalori,
Qatıq şorbasının bir porsiyası 98 kaloridir.
Qatıq Şorbasının Faydaları Nələrdir?
Vitamin mənbəyi olan qatıq şorbasının faydaları saysız-hesabsızdır. Bunlardan bəziləri; Yüksək xolesterol və diabet xəstələri üçün çox faydalıdır. Yaxşı xolesterini yüksəldərək pis xolesterolu azaldır. Bu, yağların istehlakını asanlaşdıracaq və piylənmənin qarşısını alacaq. Qatıq şorbası qarın nahiyəsində artıq qçəkidən xilas olmaq istəyənlər üçün ideal qidadır. Bununla belə, qatıq şorbası çox doyurucudur.
Qatıq Şorbasının Tərkibi:
- 3 stəkan isti su
- 1/2 stəkan yumru düyü
- 2 stəkan qatıq
- 1 ədəd yumurta
- 1 dolu xörək qaşığı un
- 2 stəkan soyuq su
- 1/2 stəkan bişmiş noxud
- 2 xörək qaşığı kərə yağı
- 1 xörək qaşığı nanə qurusu
- duz, istiot
Qatıq Şorbasının Hazırlanma Qaydası:
İlk öncə yumru düyünü yuyun.Daha sonra qazana isti su töküb yuyulmuş düyünü də əlavə edin. Düyü bişənə qədər qaynadın. Bir qabda qatıq, yumurta və unu tel çırpıcıyla yaxşıca qarışdırın. Bişən düyüyə 2 stəkan soyuq su əlavə edib qarışdırın. İlıq düyülü sudan qatığa əlavə edib qarışdırın. Daha sonra qatıqlı qarışığı düyülü suya əlavə edib dayanmadan qarışdırın. Qazanı ocağa qoyub 5-10 dəqiqə qaynadın. Qaynayan şorbaya bişmiş noxud da əlavə edin. Başqa bir tavada kərə yağını əridin. Üzərinə nanə qurusu əlavə edib qovurun. Qaynayan şorbaya nanəli yağı da əlavə edin. Zövqə görə duz, istiot əlavə edib qarışdırın. Hazır isti şorbanı süfrəyə verə bilərsiniz.
Nuş Olsun!