Ayaq üstə dayanarkən, oturarkən və uzanarkən yemək vərdişlərinin hamısı özlüyündə vacibdir. Məsələn, uzanıb yemək yemək Qədim Roma və Yunanlar dövründə çox məşhur idi. O vaxtdan bəri oturma ən çox dəstəklənən duruşa çevrildi. Son zamanlarda bəzi insanlar vaxta qənaət etmək və ya oturaq ofis işlərinə hərəkət əlavə etmək üçün yemək yeyərkən ayaq üstə durmağa başlayıblar. Ancaq bəziləri yemək yeyərkən ayaqda durmağın həzm üçün zərərli ola biləcəyini və həddindən artıq yeməyə səbəb ola biləcəyini iddia edirlər. Evdar.az ayaq üstə yemək yeməyin təsirlərini və zərərli olub olmadığı haqqında araşdırmanı təqdim edir.
Duruşunuzun Həzmə Təsiri
Yemək yeyərkən qəbul etdiyiniz duruş, yeməyi həzm etmək qabiliyyətinizə təsir edə bilər. Bunun səbəbi yeməklərin oturarkən və ya uzanarkən mədədən daha yavaş boşalmasıdır, nəinki ayaq üstə yeyərkən. Dəqiq səbəbi bilinməsə də, cazibə qüvvəsinin rol oynadığı düşünülür.
Aparılan bir araşdırmada, yeməkdən dərhal sonra oturan və ya uzanan qadınların həzm nisbətləri müqayisə edilib. Məlum olub ki, uzanan qadınların yeməklərini həzm etmək üçün oturanlara nisbətən təxminən 22 dəqiqə əlavə vaxt lazımdır.
Tədqiqatçılar həmçinin yeməkdən sonra ayaq üstə durmağın və oturmağın təsirlərini birbaşa müqayisə ediblər. Ayaq üstə duranlar yeməyi nisbətən tez həzm edirdilər. Bununla belə, beş dəqiqəlik fərq əhəmiyyətli sayılmayacaq qədər kiçik idi.
Duruşunuz yeməyi nə qədər tez həzm etdiyinizə təsir edə bilər. Həzm; yatarkən ən yavaş, ayaq üstə durarkən və hərəkət edərkən ən sürətlidir. Ancaq yeməkdən dərhal sonra oturmaq və ayaq üstə durmaq arasında çox az fərq var.
Ayaq Üstə Dayanıb Yemək Yedikdə Temperaturun Fərqi
Araşdırmada tədqiqat qrupu ayaqda durmağın temperaturun qəbuluna təsirini də sınaqdan keçirib. Tədqiqat çərçivəsində iştirakçılara isti qəhvə verilib. Dayanmış şəxslər qəhvənin oturanlardan daha az isti olduğunu bildirdilər. Ancaq ayaq üstə içənlərin oturanlara nisbətən daha az qəhvə içməsi, fiziki stressin iştahı basdırdığını irəli sürdü. Bu səbəblə, ayaq üstə yeməyin də uzunmüddətli arıqlama hədəflərinə kömək edə biləcəyi irəli sürülüb. Xüsusilə ayaq üstə yemək yemək (oturmağa qarşı) istehlakın azalmasına səbəb olub.
Həmçinin tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, ayaq üstə durmaq daha çox fiziki gərginliyə səbəb olur və bu da öz növbəsində ürək pompasının daha çox işləməsini təmin edərək ürək-damar sistemini gücləndirir.