Balıq və dəniz məhsulları bütün ailənin sağlamlığı üçün vacib qidadır. Alimlərin fikrincə, onun müntəzəm istifadəsi orqanizm üçün faydalı olmaqla yanaşı, ömrünüzü ən azı 10 il uzadır. Əbəs yerə deyil ki, qızardılmış, qaynadılmış və ya buxarda bişmiş dəniz balıqlarını qida rasionunun əsası kimi qəbul edən yaponlar arasında uzunömürlülər var. Bu dadlı qida orqanizmi asanlıqla həzm olunan protein, fosfor, vitaminlər, poli doymamış turşular və bir çox digər qiymətli maddələrlə doyurur. Bəs uşaqlar və böyüklər üçün ən faydalı balıq hansıdır? Evdar.az ən faydalı balıq növləri haqqında araşdırmanı təqdim edir.
Dənizlərin sərvəti
Dietoloqlar birmənalı şəkildə dəniz sakinlərini ən qiymətli növ hesab edirlər. Okean balığı orqanizm üçün, xüsusən də gənc qadınlar üçün çox faydalıdır. Dəniz məhsullarında bol olan sağlam yağlar beyin, endokrin və reproduktiv sistemlərin normal fəaliyyətini, saç və dərinin gözəlliyini təmin edir. Soyuq okean sularının sakinlərinin tərkibində xüsusilə çoxlu qiymətli maddələr var. İlk 6-lıqda lider olan bu balıqlardır:
Skumbriya
Tərkibində sinir sistemi üçün lazım olan zülal, B12 vitamini, omeqa-3 yağ turşuları, ürək və qan damarları üçün çox faydalı olan qiymətli balıq növüdür. Bu, kifayət qədər yağlı bir məhsuldur, buna görə də ortra dərəcədə istehlak edilməlidir. Həftədə bir dəfə limon düzülmüş bütöv bişmiş skumbriya yeyin və rasionunuz daha zəngin olacaq.
Bu dadlı balıqdan çox ləziz yeməklər hazırlaya bilərsiniz.
- Tomatlı Sousda Tərəvəzli Skumbriya Balığı
- Tavada Ətirli Skumbriya Qızartması
- Lavaş Arası Balıq Dürüm-Balık Ekmek
Losos (qızıl balıq)
Dünyanın ən qiymətli və ən dadlı balıqlarından biridir. Çox vaxt dəniz məhsulları yeməklərini sevməyən uşaqlar bu balığı bəyənir. Losos hətta uşaqlar üçün də faydalı və təhlükəsiz qidadır, çünki hazır balıqdan iri sümüklər asanlıqla çıxarıla bilər. Bu məhsulun parlaq əti A, B və D vitaminləri, maqnezium, fosfor, selen, fol turşusu, doymuş və doymamış yağlar, omeqa 3 və 6 anbarıdır. Əlbəttə ki, qızıl balığın qiyməti hər kəs üçün əlverişli deyil, lakin ayda ən azı bir neçə dəfə yemək məsləhətdir.
Bu məhsuldan hazırlanan yeməklərin müntəzəm istifadəsi yaddaş, sinir və ürək-damar sistemini yaxşılaşdırır. Qızılbalıq görmə qabiliyyətinə də yaxşı təsir edir. Bu balığı adi bir tavada, ocaqda, qrildə və ya bütöv şəkildə sobada bişirmək olar. Uşaqlar üçün losos filesindən küftə və ya kotlet hazırlaya bilərsiniz.
- Neftçala Mətbəxinin Şah Yeməyi “Dolma Balıq”
- Milyonçuların Sevimli Xəzər Salatı
- Ev Şəraitində Suşinin Hazırlanma Qaydası
Tuna (ton, tunes) balığı
Əlbəttə ki, sağlam okean balıqlarının siyahısı “dəniz buzovu” olmadan olmazdı: əti yumşaq dana ətinə bənzədiyinə görə tuna ləqəbi verilib. Bu balıq çoxlu protein ehtiva edir, buna görə də çəkisinə nəzarət edənlərin sevimlisidir. Tuna balığının 100 qramında yalnız 139 kkal var, buna görə də onun istifadəsi əzələ kütləsini qoruyaraq artıq yağdan qurtulmağa kömək edir. Belə pəhriz qidası bədəni vacib vitaminlər və mikroelementlərlə təmin edəcəkdir.
Konservləşdirilmiş tuna (ton) balığı da faydalıdır. Sadəcə yağda deyil, öz şirəsində olan çeşidi seçmək lazımdır. Balıq yeməkdən qəti şəkildə imtina edən uşaqlar üçün tuna balığından hazırlanan ləziz yeməklərin resepti.
Siyənək, sardina, paltus, alabalıq (forel) da dəniz balığının sortlarından bu balıqlar sağlam pəhrizə daxil edilə bilər və olmalıdır.
Çay balığı – az yağlı və faydalıdır
Şirin su balıqları dəniz balıqlarına nisbətən daha az yağ ehtiva edir. Eyni zamanda çay balıqları da faydalı və dadlıdır.
Durna balığı (Şuka)
Durna balığı hətta müalicəvi menyuya daxil olan pəhriz balığıdır. Bu balıq infeksiyalarla mübarizə aparmağa və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edən əsas təbii antiseptikləri ehtiva edir.
Çay sudakı
Tanınan dadı olan bu aşağı kalorili balıq optimal miqdarda sağlam yağlar, mikroelementlər və müxtəlif qrupların bir sıra vitaminlərini ehtiva edir. Sudak balığından hazırlanan yeməklər qan şəkərinin səviyyəsini təbii şəkildə tənzimləməyə və bədənin ümumi müqavimətini artırmağa kömək edəcəkdir.
Sazan balığı
Uşaqlıqdan tanış olan dadı ilə əlverişli və gündəlik yemək üçün uyğun balıq növü. Onun əsas xüsusiyyəti minimum kaloridir: 100 qr məhsulda cəmi 88 kkal. Eyni zamanda, sazan yüksək miqdarda sağlam protein və demək olar ki, tam yağ olmaması ilə öyünə bilər. Bu balığın ətində vitaminlər (A, C, E, B qrupu), minerallar (natrium, maqnezium, kalsium, fosfor, dəmir) var. Şirin su balığı sazanının kiçik bir dezavantajı onun olduqca sümüklü olmasıdır, lakin təcrübəli evdar qadınlar belə kiçik bir şeylə necə davranacağını bilirlər.