Yaşıl yarpaqlı göyərti dietoloqların tez-tez tövsiyə etdiyi sağlam qidalar sırasındadır. Biz tez-tez ispanaq, kahı və roka kimi tərəvəzlərlə qarşılaşırıq, lakin eyni dərəcədə dəyərli olan başqa bir yarpaqlı tərəvəz pazıdır. Evdar.az pazının heç bilmədiyiniz faydasını təqdim edir.
Pazı nədir?

Pazı çuğundur yarpağı, yalançı ispanaq, yabanı ispanaq kimi də tanınan bitki növüdür. Pazının tünd yaşıl, böyük, enli yarpaqları var. Heç bir torpaq seçimi olmadığı üçün demək olar ki, hər yerdə yetişə bilər.
Pazının İnanılmaz Faydaları
1. Ağrı kəsici
- Əzələ və sümük ağrılarını aradan qaldırmaq üçün pazı istehlak edə bilərsiniz. Ağrı kəsici xüsusiyyətləri faydaları arasındadır.
- Pazıda olan vitaminlər qan dövranını yaxşılaşdırmağa, baş ağrılarını və sümük ağrılarını aradan qaldırmağa kömək edir.
2. İnfeksiyaları təmizləyir
- Antioksidantlarla zəngin olan pazı sistit zamanı infeksiyaları aradan qaldırmağa kömək edir.
- Tez-tez sidik yolu infeksiyası keçirən insanlar pazı istehlakına üstünlük verməlidirlər.
3. Həzm üçün faydalıdır
- Lif ehtiva edən pazı həzm faydaları ilə tanınır. Ona görə də köpə səbəb olacağından narahat olmayın. Süd verən analar da bu tərəvəzi yeyə bilərlər.
- Pazı mədəni sakitləşdirir və həzmə kömək edir, həmçinin mədə turşularını tənzimləyir.
4. Kalsium mənbəyi
- Pazı güclü kalsium mənbəyidir və sümük inkişafını dəstəkləyir.
- Körpələrə pazı hansı yaşda verilməsiylə maraqlanan analar, altı aydan sonra pazı yeməklərini təhlükəsiz şəkildə təqdim edə bilərlər. Pazı sağlam dişlər və sümüklərin inkişafına kömək edir.
5. Göz sağlamlığı
- Pazı tərkibindəki A vitamini sayəsində göz sağlamlığı üçün vacibdir.
- Retinol olaraq da bilinən A vitamini gecə korluğunun qarşısını alır.
6. Fol turşusunun mənbəyi
- Pazının tərkibində fol turşusu var, bu da hamilə qadınlar üçün vacibdir. Dölün inkişafını dəstəkləyən fol turşusu pazıda var.
- Asan həzm olunan pazı gələcək analar tərəfindən istehlak edildikdə hamiləliyin sağlam inkişafına kömək edir.
7. Saçları qidalandırır
- Vitaminlərlə zəngin olan pazı saçları kökdən uca qidalandırması ilə tanınır. Bu tərəvəzdən həm yeyərək, həm də suyundan saç maskası hazırlayaraq faydalana bilərsiniz.
- Saç tökülməsinin və solğunluğun qarşısını almaq üçün rasionunuza pazı daxil edin.
8. Anemiyanı müalicə edir
- Təxminən 100 qram pazı 1,8 qram dəmir ehtiva edir. Bu miqdar anemiyadan əziyyət çəkənlər üçün kifayət qədər yüksəkdir.
- Anemiyanı aradan qaldırmaq və qanı artırmaq üçün pazı istehlak etmək tövsiyyə olunur.
9. Boğazı sakitləşdirir
- Pazının öskürək və bəlğəmgətirici xüsusiyyətlərini unutmaq olmaz. Qış xəstəlikləri zamanı boğazın qıcıqlanmasının qarşısını almaq üçün pazı istehlakı məsləhət görülür.
- Pazı şorbası və ya pazı suyu içməklə tənəffüs sisteminizi yaxşılaşdıra bilərsiniz.
10. İmmunitet sistemini gücləndirir
- Pazının qida dəyəri araşdırıldıqda onun tərkibində A, C, D, K vitaminləri olduğu müşahidə edilir. Bu vitaminlər immunitet sistemini gücləndirməkdə təsirlidir.
- Uşaqların və böyüklərin immunitet sistemini gücləndirmək üçün mövsümdə pazı istehlak etməsi vacibdir.
11. Arıqlamağa kömək edir
- Pazı aşağı kalorili qidadır. Bu səbəbdən tez-tez pəhriz siyahılarına daxil edilir. Arıqlamaq istəyənlər üçün lif mənbəyi olan pazı həm də yağ yandırmağa kömək edir.
- Pazı yeməkləri və ya pazı suyu hazırlamaq maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır və asanlıqla arıqlamağa kömək edə bilər.
Pazının Kalori və Qida Dəyərləri

Pazının qida dəyəri yüksəkdir, lakin kalorisi azdır. Buna görə də sağlam qidadır.
Pazının qida dəyəri və kalori miqdarına nəzər salaraq porsiya ölçülərini buna uyğun tənzimləyin!
- 1 xörək qaşığı pazı: 3 kalori
- 1 pazı yarpağı: 2 kalori
- 1 porsiya pazı: 29 kalori
- 4 ədəd pazı dolması : 194 kalori
- 1 porsiya pazı qovurması: 124 kalori
100 qram pazının qida dəyəri aşağıdakı kimidir:
- 2,74 qram karbohidrat
- 1,44 qram protein
- 0,25 qram yağ
- 1,7 qram lif
- 282 mq natrium
- 233 mq kalium
- 110 mq kalsium
- 477 mq A vitamini
- 28,3 mq C vitamini
- 3,02 qram dəmir
Pazının İstifadə Qaydası
Pazı ilə dadlı və sağlam yeməklər hazırlayıb həyat keyfiyyətinizi qoruya bilərsiniz. Payızda bol olan pazı ilə nə edəcəyini düşünənlər üçün:
Ətli Pazı Dolması

Ətli Pazı dolmasının tərkibi:
- 3 dəstə pazı
İçlik üçün:
- 400 qr az yağlı dana qiymə
- 1 ədəd soğan
- 1 stəkan düyü
- 4 xörək qaşığı duru yağ
- 1 çay qaşığı nanə qurusu
- 1 çay qaşığı qırmızı bibər tozu
- 1 çay qaşığı istiot
- 1 çay qaşığı duz
Sousu üçün:
- 1 xörək qaşığı bibər tomatı
- 1 çay qaşığı istiot
- 1 çay qaşığı sumaq
- 1 diş sarımsaq
- 2 stəkan isti su
- 2 xörək qaşığı duru yağ
- 1 çay qaşığı duz
Ətli Pazı dolmasının hazırlanma qaydası:
Dolmanın içliyini hazırlamaq üçün bir dərin bir qaba az yağlı dana qiymə və kiçik kub formasında doğranmış soğanı qarışdırın. Başqa bir qabda düyünü isti suda saxlayıb süzün və içliyə əlavə edin. Nanə qurusu, duz, istiot, qırmızı bibər tozu və duru yağ töküb yaxşıca qarışdırın.
Pazıları ilk öncə qaynar suya salın. Yarpaqları tünd yaşıl olduqda sudan çıxarıb damarcıqlarını (və ya sərt hissəsini) çıxarın və dərhal buzlu suya batırın. Bu qaydayla pazıları hazırlayın və içlikdən 1 xörək qaşığı əlavə edib bükün. Qazanın dibinə pazının damarcıqlarını sərin və üzərinə ətli içliklə doldurulmuş dolmaları düzün.
Bir qabda içərisinə bibər tomatı, əzilmiş sarımsaq, pul bibər, sumaq, duru yağ və isti suyu əlavə edib qarışdırın. Hazırladığınız sousu dolmaların üzərinə töküb pazı yarpaqları ilə örtün. Qazanın qapağını bağlayın və zəif ocaqda içlik və yarpaqlar bişənə qədər təxminən 20 dəqiqə bişirin. Dolmaların üzərinə zövqə görə limon dilimi də düzə bilərsiniz. Bişən dolmanın süfrəyə ev şəraitində hazırlanmış qatıqla verə bilərsiniz.
Pazı Şorbası

Tərkibi:
- 1 xörək qaşığı kərə yağı
- 2 xörək qaşığı un
- 1 dəstə pazı
- duz, istiot, bibər tozu
Üzəri üçün:
- pul bibər
- kərə yağı
Hazırlanma qaydası:
Un və yağı qoxusu çıxana qədər qovurun. Qaynar su əlavə edib unu açın. Pazıları barmaq qalınlığında doğrayıb qazana əlavə edin. Duzunu və ədviyyatları əlavə edib qarışdırın. Pazılar yumşaldıqda blenderdən keçirin və ocağa qoyub bir buğum qaynadın. Üzəri üçün kərə yağını qızdırıb pul bibər əlavə edin. Şorbanın üzərinə bibərli kərə yağını əlavə edib isti halda süfrəyə verə bilərsiniz.

