Tort hazırlamaq evdar qadının kulinariya bacarıqlarının zirvəsidir. Onu qürurla bayram süfrəsində təqdim edirlər, qonaqlar isə heyranlıqla resepti soruşurlar.
Tort-mürəkkəb desertdir. Dadlı tortu tək kremlə örtmək kifayət deyil. Düzgün seçilməmiş məhsullarla dadı asanlıqla pozulur. Burada, məsələn, biskvitləri islatmaq üçün şərbətdən istifadə olunur. Orta dərəcədə şirin, xoş ətirli olmalıdır. Tərkibində səhv etsəniz, tort ya qarmaqarışıq, ya da xoşagəlməz bir turş və ya acı alınacaq. Evdar.az-ın təqdim etiyi məqalədə biskvitləri islatmaq üçün istifadə edilən siropların resepti və istifadə qaydasıyla tanış ola bilərsiniz.
Tort Biskvitləri Necə İsladılmalıdır?
Ümumiyyətlə biskvit niyə isladılmalıdır? Onun sayəsində tortlarınız daha yumşaq və ətirli olacaq, yumurta qoxusu yumşalacaq və hətta bəzi qüsurlar (məsələn həddindən artıq quruyan biskvitlər kimi) gizlənəcək. Ancaq çətinliyə düşməmək üçün bir neçə sadə qaydaya əməl edin.
Bunun üçün hazır biskvitlər otaq temperaturuna qədər soyudulmalıdır. Daha sonra streç salafana bükülüb 6-8 saat soyuducuda saxlanmalıdır. İstisnalar “şifon“, yerkökü və “qırmızı məxmər” biskvitidir. Onlar biskvit soyuduqdan dərhal sonra yığıla bilər. Bu müddət ərzində onlar daha yumşaq, nəmləndirilmiş və elastik olacaqlar. Bundan sonra, biskviti hissələrə ayırmağa, onları islatmağa və tortu yığmağa etibarlı şəkildə davam edə bilərsiniz.
Bütün biskvitlər isladılmağa ehtiyac duymur. Tərkibində kərə yağı və süd məhsulları olan biskvitlər artıq kifayət qədər nəm olduqları üçün ağır isladılmağı tələb etmirlər. Çox vaxt bu cür biskvitlər tortlara əlavə ləzzət vermək üçün isladılır. Amma təbii ki, əlavə nəmə ehtiyacı olan biskvitlər də var. Məsələn, islatmadan klassik bir biskvit (un + yumurta + şəkər tozu) çox quru olacaq.
Biskvitləri necə isladacağınıza qərar vermək üçün ilk öncə tortun içliyinin nə olacağına qərar verin. Məsələn, bir biskvit tortunda yalnız krem (krem pendir, qanaj ) olacaqsa, qəhvə, bal, vanil və ya alkoqollu şərbət mükəmməl olacaq. İçliyin giləmeyvə və meyvələrin olmasını nəzərdə tutulursa, uyğun şərbətlər əla əlavə olacaqdır. Əgər, məsələn, xama istifadə edirsinizsə, onda biskviti islatmaq lazım deyil. Bu krem biskvitin özünə nəm verəcək. Amma kərə yağı və şokolad əlavə edilmiş kremlər soyuducuda bərkiyir, ona görə də islatmaq zərər verməyəcək.
Biskviti düzgün şəkildə islatmağın qaydaları
Tort biskvitini ilk öncə sizə lazım olan təbəqə sayına görə kəsin.
Şərbəti qaşığa tökün (yaxud fırçanı onunla isladın) və şərbəti biskvitin kəsildiyi tərəfə bərabər şəkildə tökün. Həddindən artıq etməməyə çalışın, əks halda biskvit dağılacaq.
5-10 dəqiqə gözləyin və əgər biskvit hələ də çox qurudursa, bir az daha sirop əlavə edin. İstifadə olunan şərbətin miqdarı üçün universal nisbətlər yoxdur. Bəzi insanlar daha quru biskvitləri sevir, bəziləri nəmli biskvitlərə üstünlük verir. Buna görə də, zövqünüzə əsaslanmalısınız.
Nəmləndirməni hansı ardıcıllıqla əlavə etməyiniz o qədər də vacib deyil, lakin şirniyyatçılar əvvəlcə biskviti kənarları boyunca islatmağı, sonra mərkəzə yaxınlaşmağı məsləhət görürlər.
Biskvitin hazırlığını necə yoxlamaq olar?
Çox quru və ya çox yaş olacağından narahatsınızsa, diş çubuğu ilə yoxlayın. Quru çıxırsa, bir az daha şərbət əlavə edin. Nəmləndirdikdən yarım saat sonra yoxlayın, o vaxta qədər biskvit şərbəti özünə çəksin.
Siroplarla işləmək üçün əsas qaydalar
Biskvitləri çox diqqətlə islatmaq lazımdır. Sipopları bərabər paylamaq üçün əla bir yol silikon fırçadır. Əlbəttə ki, bir qaşıqla da etmək rahatdır,ancaq diqqət edin ki, biskvitiniz sıyığa çevrilməsin.
Adətən 18 sm diametrli 1 biksvit üçün 3-4 xörək qaşığı sirop kifayətdir.
İlk biskvit yumşalmaması və tortun ağırlığını daşıya bilməsi üçün minimum miqdarda siropla isladılır. Bütün sonrakı biskvitlər daha çox isladıla bilər.
Əgər həddindən artıq etmisinizsə,biskviti quru bir dəsmalın üzərinə qoyun. Parça artıq mayeni udacaq.
Çox vacib bir məqam: isti biskvit soyuq siropla isladılır və soyuq biskvit isti siropla isladılır!
Açıq rəngli biskvitlər üçün açıq rəngli siroplar seçin, əks halda tort kəsildikdə çox iştahaaçan görünməyəcək. Şokoladlı biskvitlər üçün istənilən rəng uyğun gəlir.
Biskvitlərdə alkoqollu siropu nə ilə əvəz etmək olar?
Məlumdur ki, 16-cı əsrdə Fransada biskvitlər konyakla isladılırdı.
Desert- özlüyündə həzzdir, lakin düzgün alkoqolla birlikdə o, əsl incəliyə çevrilə bilər! Alkoqol desertə xüsusi ləzzət verir və tərkibindəki maddələrin dadını açır.
Tez-tez sual verilir: “Bunu nə ilə əvəz edə bilərəm?” Belə bir fikir var ki, likörlər uyğun dadlı şərbətlərlə əvəz edilə bilər.
Klassik sirop
Bir biskviti tez nəmləndirmək və dadlı bir tort hazırlamaq üçün ən asan yol şəkər və sudan hazırlanan klassik siropdan istifadə etməkdir. Bu seçim çox yönlü olmasına görə gözəldir. İstənilən biskvit üçün uyğundur və korjun və ya içliyin dadından asılı olmayaraq istifadə edilə bilər.
Eyni zamanda, əsas şərbətin özünəməxsus rəngi yoxdur, buna görə də biskviti rəngləməyəcəkdir. Bu, trayfl və çılpaq tortlar hazırlayarkən xüsusilə vacibdir.
Şəkərli siropun tərkibi:
- 100 qr su
- 100 qr şəkər tozu
Şəkərli siropun hazırlanma qaydası:
Şəkər və suyun nisbətini istənilən istiqamətdə dəyişə bilərsiniz. Həmçinin, istəsəniz, əsas şərbətə istənilən ədviyyat, limon suyu və qabığı əlavə edə bilərsiniz. Əvvəlcə bir qazana su və şəkər tozu töküb qarışdırın. Qazanı ocağa qoyub şəkər həll olunana qədər qaynadın. Ocaqdan götürüb tamamilə soyudun. Biskviti bu siropla nəmləndirə bilərsiniz. Bir qaşıq köməyi ilə və ya silikon fırça ilə nazik bir təbəqə ilə biskvitin bütün səthinə paylayaraq tətbiq edə bilərsiniz. Siropu bir nöqtəyə tökməyin, əks halda çox nəm olacaq.
Südlü sirop
Bunlar təkcə süd əsaslı qarışıqlar deyil. Belə sirop hazırlamaq üçün qatılaşdırılmış süd, xama, qatıq və qaymaqdan istifadə edə bilərsiniz. Dadlandırıcı olmayan hər hansı bir maye süd məhsulu kömək edəcəkdir.
Südlü siropun tərkibi:
- 50 qr şəkər tozu
- 100 qr süd
Südlü siropun hazırlanma qaydası:
Süd və şəkər tozunu bir qazana töküb ocağa qoyun. Şəkər tozu tamamilə həll olunana qədər qızdırın. Südlü siropu ocaqdan götürüb otaq temperaturunda soyudun. Əgər üzərində köpük əmələ gələrsə süzə bilərsiniz. Bundan sonra biskviti islada bilərsiniz.
Meyvə və giləmeyvəli sirop
Siropdan istifadə edərək biskvitə meyvəli notlar əlavə etməyin 2 əsas yolu var. Təzə və ya dondurulmuş meyvələri qaynadıb biskvitləri nəmləndirmək üçün bu şərbətdən istifadə edə bilərsiniz. Ancaq digər desertlərdən qalan şərbəti də götürə bilərsiniz, məsələn, şəkərli meyvələri qaynadarkən və ya mürəbbə bankasından qalan şərbət.
Giləmeyvə və meyvələr yalnız parlaq bir ətir deyil, həm də biskviti çox rəngləndirir. Xüsusilə rəngli biskvitləri isladarkən bu məqamı nəzərə alın.
Şərbət qaynadıqdan sonra qalan meyvələr doldurmaq üçün istifadə edilə bilər. Daha qatı bir sous hazırlamaq üçün onları bütöv və ya püre halına salmaq olar.
Çiyələkli siropun tərkibi:
- 100 qr çiyələk
- 80 qr şəkər tozu
- 100 qr su
Çiyələkli siropun hazırlanma qaydası:
Giləmeyvə təzədirsə, onları yuyun və yaşıl hissəsini çıxarın. Dondurulmuş çiyələkləri olduğu kimi buraxmaq olar. Bişirərkən əriyəcək. Qazana çiyələk, su və şəkər tozunu töküb ocağa qoyun. Qaynadıqdan sonra ocaqdan götürüb otaq temperaturunda soyudun. Daha sonra süzgəcdən süzün. Qalan ən ləzzətli suyu sıxmaq üçün giləmeyvələri ələkdən sıxın. Bu siropla biskviti islatmaq olar. Bu qaydayla digər meyvə və giləmeyvərlə hazırlaya bilərsiniz.
İçkilərdən sirop
Bunlar tanış içkilərdən yüngül siroplardır. Qəhvə, qara və yaşıl çay, matcha bu kateqoriyada çoxdan klassikaya çevrilib. SSRİ-də keksləri nəmləndirmək üçün fəal şəkildə istifadə olunurdu.
Qəhvəli siropun tərkibi:
- 200 ml su
- 5 çay qaşığı şəkər tozu
- 3 xörək qaşığı qəhvə
- 1-2 damcı vanil ekstraktı
- 2 xörək qaşığı konyak
Qəhvəli siropun tərkibi:
Bir qazanda 100 ml su qaynadın. İçərisinə şəkər tozu əlavə edib qarışdırın. Vanil ekstraktını da əlavə edib daha 1-2 dəqiqə qaynadın. Başqa bir qabda 100 ml 3 xörək qaşığı espresso qəhvəni dəmləyib soyudun. Soyuyan qəhvəli qarışığı şərbətli qarışığa əlavə edib qarışdırın. Konyak və ya rom əlavə edib qarışdırın və bu siropla biskviti isladın.
Alkoqollu sirop
Alkoqollu sirop hazırlamaq üçün demək olar ki, hər hansı bir növü istifadə edilə bilər:
- Viski, konyak və rom-ənənəvi zəngin dad əldə etmək istəyirsinizsə
- Likörlər– reseptə yeni dad və ləzzətlər əlavə etmək üçün.
- Tünd pivə -əsasən şokoladla birlikdə “kişi” desertlərində istifadə olunur.
Vodka və onun növləri, hopdurma üçün bitki mənşəli balzamlar kəskin və ya həddindən artıq mürəkkəb dadı səbəbindən adətən istifadə edilmir. Ancaq onlar bəzi unikal müəllif desertlərində tapıla bilər.
Konyaklı siropun tərkibi:
- 30 qr konyak
- 60 qr şəkər tozu
- 100 qr su
Konyaklı siropun hazırlanma qaydası:
Bir qazanda şəkər tozu və suyu qarışdırıb ocağa qoyun. Şəkər tozu həll olunub qarışana qədər qaynadın və ocaqdan götürün. Şərbətə konyak əlavə edin. Qarışığı bir neçə dəqiqə qaynadıb ocaqdan götürün və soyudun. Soyuyan siropla biskviti islada bilərsiniz.
Ən Dadlı Tortların reseptləri üçün buraya klik edin..