Velur- tort və ya şirniyyat bəzəmək üçün ən effektiv üsullardan biridir. Bu örtük çox şıq və bir qədər də sirli görünür. Zahirən bahalı bir parçaya bənzəyir – məxmər və ya velur. Adı da məhz buradan yaranıb. Bu dekor nazik bir təbəqədə tətbiq olunur və buna görə də desertin əsas dadına çox təsir etmir. Bir çox insan bu cür gözəlliyin yalnız peşəkar şirniyyat mağazalarında yaradıla biləcəyini düşünür. Ancaq əslində həvəskarların ixtiyarındadır. Evdar.az ev şəraitində tort bəzəyində velurdan istifadə qaydasını təqdim edir.
Klassik qara velur hazırlamaq üçün yalnız iki məhsul lazımdır:
- tünd şokolad
- kakao yağı
Rəngli velur əldə etmək istəyirsinizsə, tünd şokolad ağ şokoladla əvəz olunmalıdır. İstədiyiniz rəng üçün qida boyasından istifadə edin. Yağda həll olunan boyalardan istifadə etmək daha yaxşıdır.
Ənənəvi olaraq qənnadıçılar 1-in 1-ə nisbətində məhsullardan istifadə edirlər. Prinsipcə hər ikisinin 60 qramı, 18-20 santimetr diametrli standart bir tort hazırlamaq üçün kifayətdir. Ancaq qara rəngli bir örtüyə yaxın bir tündlük lazımdırsa, bir az daha çox şokolad əlavə edə bilərsiniz.
Şokoladın keyfiyyətinə gəldikdə, təcrübəli qənnadıçılar profeesional damla şokolad almağı məsləhət görürlər. Ancaq ev şəraitində torta velur tətbiq edəcəyimiz üçün mağazalardan adi şokolad ala bilərsiniz. Üstünlüyü ən təbii tərkibli şokoladlara verin.
1-ci Addım
Hər iki məhsullar əridilməlidir – ya su hamamında , ya da mikrodalğalı sobada. Bu halda fərqli qablarda və mütləq bir-birindən ayrı olmalıdır. Çünki fərqli ərimə temperaturuları var. Bir yerdə əritsəniz , şokolad daha tez yanacaq, kakao yağı isə gec əriyəcək.
Şokoladı mikrodalğalı sobada əridəcəksinizsə , bunu impulsiv rejimdə edin. Yəni 15 saniyə qızdırın, çıxarıb qarışdırın, təkrar sobaya yerləşdirin. Bunu su hamamında edirsinizsə (daha peşəkar bir yanaşma sayılır), onda suyun və buxarın qaba düşməməsinə diqqət etməlisiniz.
2-ci Addım
Şokolad və kakao yağı əridildikdə, tək bir qaba töküb qarışdırın. Daha keyfiyyətli bir kütlə üçün blenderdən istifadə edin. Əlinizin altında blender yoxdursa , adi bir çırpma teli ilə işləyə bilərsiniz.
3-cü Addım
Rəngli velur hazırlayırsınızsa, əsas komponentləri qarışdırdıqda boyalar əlavə olunmalıdır. Və yenə də hər şeyi yaxşıca qarışdırın. İstədiyiniz rəngi almaq üçün bir o qədər boya əlavə etməlisiniz.
Unutmayın! Hər hansı bir boya, hətta qida boyası da yenə də kimyəvidir. Buna görə, yalnız təbii məhsulların tərəfdarısınızsa , yalnız klassik şokolad velur olan seçim sizə uyğun olacaq.
4-cü Addım
Ev şəraitində örtük büzülməməsi və bərabər yayılması üçün müəyyən bir temperaturda olmalıdır. Klassik şokolad üçün təqribən 38 dərəcədir, ağ və boya rəngli üçün 30-dan bir az çox olmalıdır. Şirniyyat mövzusuna ciddi yanaşırsınızsa xüsusi bir termometriniz olmalıdır. Doğru istiliyin təyin edilməsi isə əhəmiyyətsiz bir məsələdir. Bu cihazınız yoxdursa onda dadına baxa bilərsiniz. Qarışıq ilıq olmalıdır.
Ancaq istilik rejimi yalnız velura deyil, şirniyyatın özünə də aiddir. Soyuq, hətta dondurulmuş olmalıdır. Buna görə də tortu velurla örtməzdən əvvəl soyuducuya qoyub çıxarmaq lazımdır.
5-ci Addım
Şirniyyatınızı velurla bəzəməyin ən yaxşı yolu sprey tapancadan istifadə etməkdir. Bu, hər hansı bir şirniyyat mağazasında satılan xüsusi bir spreydir.
Ancaq tortu bir sprey tapancası olmadan velurla örtməyin ən uğurlu yolu mağazada xüsusi boya spreyləri almaqdır. Əlbətdə ki, konditer spreyləri və keyfiyyətli olmalıdır.
Mükəmməl izah