Bəzi yeməklər və demək olar ki, hamısı o qədər iştahaaçan görünür ki, onun faydalı ola bilməyəcəyini düşünmürük. Düzünü desək – məsələn, boşqabımıza təzə bişmiş, ətirli, sobada kartof və ət qızartması, və ya toyuqlu göbələk yeməyi qoyurlarsa, yeməyin zərərləri və faydaları haqqında nadir hallarda düşünürük. Hətta sağlam görünən başqa qida birləşmələri var, amma əslində belə deyil. Həkimlər və dietoloqlar bəzi məhsulların birləşməsinin mədədə ağırlıq hissindən tutmuş mədəaltı vəzi xərçənginə qədər gətirib çıxaracağını iddia edirlər. Evdar.az birlikdə istifadəsi zərərli olan qidaların siyahısını təqdim edir.
Ət ilə kartof
Bir çox ev şənliklərinin və bayramların sevimli yeməklərindən biri əslində istənilən qonağı “bitirə”bilər. Sadəcə ona görə ki, ətin heyvani zülalı nişastalı kartofla yaxşı getmir. Və belə bir cütlük mədədə narahatlıq, şişkinlik və fermentasiyaya səbəb olacaq.
-Ət üçün uyğun qarnir tərkibində nişasta olmayan tərəvəzlərdir. Bunlar, məsələn,
- qulançar,
- bibər,
- kərəviz,
- badımcan,
- kələm,
- brokolidir.
Bu tərəvəzlərin tərkibində artıq xolesterini qəbul edən və bağırsaqları təmizləməyə kömək edən sərt pəhriz lifi var.
Göbələk ilə toyuq
Həm toyuq, həm də göbələk proteinli qidalardır. Ancaq təbiətcə fərqlidirlər. Onları parçalamaq üçün insan orqanizmi müxtəlif konsentrasiyalarda müxtəlif fermentlərdən istifadə etməli olacaq. Ekspozisiya müddəti də fərqli olacaq. Buna görə toyuq-göbələk dueti həzm orqanlarına maksimum yük verə bilər. Burada dietoloqlar sadə qaydaya əməl etməyi məsləhət görürlər: bir yeməkdə bir növ protein.
Bədənin adekvat inkişafı üçün, qida ilə təmin edilməli olan amin turşularının tərkibində fərqli zülalların fərqləndiyinə dair tamamilə ədalətli bir fikir ortaya çıxa bilər. Və heç kim bununla mübahisə etmir. Amma biz adətən gündə üç dəfə yemək yeyirik. Həm də qəlyanaltılar. Bu, müxtəlif yeməklərdə müxtəlif zülallar almaq üçün kifayətdir.
Mürəbbə ilə kəsmik
Kəsmik minimum əks göstərişlərə malik əla məhsuldur. Bu, əsasən qidaya qarşı dözümsüzlük, süd zülalına və böyrək xəstəliklərinə qarşı allergiya (yüksək protein tərkibinə görə kəsmik ifrazat sisteminin orqanlarını yükləyir), piylənmə və ya aterosklerozdur. Bütün digər hallarda kəsmik yeyilə bilər (və olmalıdır). Amma ona mürəbbə və ya cem əlavə etdikdə vəziyyət kökündən dəyişir.
İş ondadır ki, kəsmikin glisemik indeksi aşağıdır, insulin isə əksinə yüksəkdir – 120. İnsulin indeksinin dəyəri müəyyən qidalar istehlak edildikdə qana nə qədər insulin buraxıldığını göstərir.
Beləliklə, kəsmik insulinin böyük bir şəkildə buraxılmasına səbəb olur. Və ona mürəbbə əlavə etsəniz, daha da artacaq. Buna cavab olaraq, bədən daha çox insulin istehsal edəcəkdir. Və bütün artıqlıqlar yağ şəklində yatırılacaq. Belə ki, əgər siz öz fiquranıza nəzarət edirsinizsə, kəsmiklə dadlandırıcıları qarışdırmayın. Son çarə hallarında ona qurudulmuş meyvələr əlavə edə bilərsiniz.
Pomidor sousu və pendir ilə makaron
Makaron nişastalı karbohidratlardır, pomidor isə turşudur. Onları qarışdırmaq mədə üçün çətindir. Əlavə olaraq, pendir də səpsəniz, həzm daha da problemli olacaq. Belə bir yeməkdən sonra dincəlmək, uzanmaq və hətta yatmaq istəyəcəksiniz. İspaniya və İtaliyada bunun üçün siesta (günorta yeməyindən sonra istirahət etmək) var, amma təəssüf ki, bizdə belə bir ənənə yoxdur.
Pomidorla pendirə görə oynaqlarınızda duzun yığılacağına dair bir inanc da var, amma bu uydurmadır.
Demək olar ki, bütün pendirlərdə xörək duzu var,ancaq bəzi pendir növlərində daha az duz var. Hər şey kəmiyyətdən asılıdır. Gündə 30-40 qram pendir yeyirsinizsə, başqa bir şey – 150 və ya daha çox. Burada duzun həcmi daha çox olacaq. Və onun həddindən artıq istehlakı (gündə 5 qramdan çox) arterial hipertansiyonun inkişaf riskini artırır, buna görə həkimlər ürək-damar xəstəliklərindən ölüm hallarının artdığını qeyd edirlər.
Süd ilə banan
Banan 25 faiz şəkərdən ibarətdir. Süd – 20 faiz. Banan smoothie-nin tamamilə zərərsiz bir məhsul olduğu görünsə də, əslində o insulinin artmasına səbəb olacaq. Və bu yenə artıq çəki və sağlamlıq problemləridir.
Pomidor ilə xiyar
Xiyar və pomidorun faydalarından nə qədər danışsalar da, əslində belə çıxır ki, bu iki məhsulu qarışdırmamaq daha yaxşıdır. Belə bir tərəvəz salatı ən yaxşı halda faydasız olacaq.
Birincisi, xiyarın tərkibində C vitaminini parçalayan askorbinaz var . İkincisi, xiyar və pomidorun müxtəlif həzm prosesləri var, mədə bir şeyi həzm edə bilər, digər məhsul isə müvafiq olaraq mayalanmağa başlayacaq. Bu fermentasiya səbəbindən xiyar və pomidor salatı ağır görünə bilər, bağırsaqlarda köp yaradacaq. Eyni zamanda, bu proses faydalı bakteriyaların səviyyəsini azaldacaq. Digər vacib məqam: xiyar qələvi, pomidor isə turşudur. Onlar qarışdıqda duzlar əmələ gəlir və bu, böyrək və qaraciyər xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Ədalət naminə qeyd edirik ki, bütün bu proseslər salatınız bir neçə saat qaldıqda daha tez-tez baş verir. Tərəvəzləri kəsib dərhal yesəniz, pis bir şey olmayacaq.
Kabablar və hər şey
Kabab ən yaxşı təzə tərəvəz və göyərti ilə yeyilir: xiyar, pomidor, soğan, kahı, cəfəri və şüyüd. Onu yeməməli olduğunuz məhsulların siyahısı da təsir edicidir. Bunlar xəmir məhsulları, kartof, süd məhsulları və balıqlardır.
Çörək və makaron ilə kabab zülalların və sürətli karbohidratların birləşməsidir. Onları həzm etmək üçün müxtəlif fermentlərə ehtiyac duyurlar, buna görə mədədə ağırlıq, fermentasiya, artan köp və yanğı əmələ gəlir. Eyni hekayə, qaynadılmış, qızardılmış və ya bişmiş kartofla da olur. Yenə də hər şey zülal və nişastanı həzm etmək üçün lazım olan müxtəlif fermentlərdən gedir.
Əgər ağlınıza südlə kabab yemək gəlirsə, unutmayın ki, o mədə şirəsini zərərsizləşdirir, bu da ətin həzmini çətinləşdirir. Nəticədə – hamısı eyni ağırlıq, şişkinlik və digər problemlər. Balıq da manqal üçün olduqca qəribə bir cütlük kimi görünür. Piknikdən əvvəl, ümumiyyətlə, nə yeyəcəyinizə qərar vermək məsləhətdir: biri və ya digəri. Burada sual zülalın müxtəlif strukturlarından gedir.
Bekonla bişmiş yumurta
Öz-özünə tək bişmiş yumurta səhər yeməyi üçün əla seçimdir: onlar zülal, yağ və sağlam xolesterol mənbəyidir. Xüsusilə, sinir toxumasına müsbət təsir göstərən, maddələr mübadiləsini və dərinin vəziyyətini yaxşılaşdıran lesitin ehtiva edir. Ancaq bekon (donuz əti) ilə yanaşı, belə bir səhər yeməyində doymuş yağlar yaranır. Buna görə bir çox yoluxucu olmayan xəstəliklərin, ilk növbədə ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün onların istehlakını azaltmaq tövsiyə olunur.
Üstəlik, donuz qırmızı ətdir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının hazırkı məlumatlarına görə, onun gündəlik istifadəsi mədəaltı vəzi xərçəngi riskini artırır: 100 qram qırmızı ət riski təxminən 17% artırır. Bu da təxminən omletdə istifadə olunan bekonun çəkisi qədərdir. Bundan əlavə, qızardılmış bekon insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Bu səbəbdən alimlər onun istifadəsini minimuma endirməyi məsləhət görürlər. Buna görə də, bu halda ideal səhər yeməyi bekon əvəzinə ya tərəvəzli omlet, ya da bir dilim tam taxıl çörəyi ilə omletdir.
Sağlamlığınızın Qeydinə Qalın!