Faydalı Faydalı Məsləhətlər

Dəfnə Yarpağının Yeməklərdə İstifadə Qaydası

Hazırladığımız yeməklərdə həmişə istifadə etdiyimiz dəfnə yarpağı yeməyi asanlıqla korlaya bilər. Bəs şorbalara dəfnə yarpağı nə vaxt əlavə edilməlidir? Evdar.az dəfnə yarpağının istifadə qaydası haqqında məlumatı təqdim edir.

Bu məşhur ədviyyat əksər yeməklərin bir hissəsidir. Qurudulmuş və ya üyüdülmüş formada istifadə edilən ədviyyat:

  • Şorbalar, bulyonlar və borş da daxil olmaqla bir sıra yeməklərin dadını müsbət şəkildə vurğulayır.
  • Ev şəraitində hazırlanan konservlərdə əvəzolunmazdır.
  • Hazırlanmış ədviyyatların tərkibi dəfnə yarpağı olmadan tamamlanmır.

Yeməkdə Dəfnə Yarpağından İstifadə Qaydası

Mətbəximizdə dəfnə yarpağı ən çox qurudulmuş və ya əzilmiş formada olur, lakin tez-tez təzə halda istifadə olunur. Yeməkdən beş dəqiqə əvvəl dəfnə yarpağını şorbaya əlavə etmək vacibdir. Şorba və ya bulyonun dadında acılığın qarşısını almaq istəyirsinizsə, o zaman bişənə qədər gözləyin və dəfnə yarpağını çıxarın. Əsas yeməklərə gəldikdə o, yeməklərə təxminən bişirilmə prosesinin ortasında əlavə olunur. Konserv zamanı dəfnə yarpağı  tərəvəzlər hazır isti marinadla töküldükdə bankaya əlavə edilir. Bu halda onu çıxarmağa ehtiyac yoxdur, dadı ilə doyurmaq üçün bankaya qoyub saxlaya bilərsiniz.

Dəfnə Yarpağı və Kulinariya Tariximiz

Əgər mətbəximizdən dəfnə yarpağını atsaq, slavyan mətbəximizlə bağlı fikirlər yarımçıq olardı. Gündəlik bişirdiyimiz yeməklərin çoxu reseptdə bu ədviyyatdan istifadə etmədən edə bilməz. Bəs şorbaya, qəlyanaltıya, konservləşdirməyə necə və ən əsası dəfnə yarpağı nə vaxt əlavə olunacağını bilirikmi? Yəqin ki, əksəriyyət suala birmənalı cavab verə bilmir. Biz ədviyyatları gözə yarı əlavə etməyə öyrəşmişik. Ancaq əsas maddələrin və ədviyyatların qədərinə riayət etmək çox vacibdir.

Dəfnə Yarpağı Yeməklərə Nə Vaxt Əlavə Edilməlidir?

Qatı şorba -Hazır olmasına 10 dəqiqə əvvəl. Şorba hazırlandıqdan sonra yarpaqlar çıxarılır.
Maye şorba -Bişməyə 5 dəqiqə qalmış. Daha sonra dəfnə yarpağını çıxarın. 
Toyuq bulyonu -Dəfnə yarpağı əlavə etməyin, bulyonun dadını poza bilər.
Tərəvəz bulyonu- Bişirildikdən sonra az miqdarda. Ancaq əvvəlki vəziyyətdə olduğu kimi, dəfnə yarpağı olmadan etmək daha yaxşıdır.
Balıq bulyonu - Balıq növündən asılıdır. Öz-özünə acıdırsa, ədviyyatların istifadəsindən imtina etmək daha yaxşıdır. Yox acı deyilsə , bişdikdə sonda və ya ocağı söndürdükdən sonra bir neçə dəqiqə əvvəl əlavə edin. Daha sonra çıxarın.
Ət bulyonu- 15-20 dəqiqə əvvəl əlavə edin. Bulyonu hazırladıqdan sonra mütləq qazandan çıxarın.

Yeməklərə Əlavə Olunan Dəfnə Yarpağının Faydaları:

  • qaynadılmış balıq, göbələk və ətin qoxusunu yaxşılaşdırır;
  • yeməyin vaxtından əvvəl xarab olmasının qarşısını alır;
  • bağırsaq kolikasının(spazmının) və həzmsizliyin qarşısını alır.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir