Sevgi və mərhəmət ayı olan Ramazan ayı gəldiyindən evlərdə böyük həyəcan və təlaş var. Ramazan iftar süfrələri ən yaxşı mənada hər kəsi birləşdirir. 11 ayın sultanı Ramazanda dadlı süfrələr hazırlamaq istərdinizmi? Evdar.az iftar süfrəsi necə hazırlanmalı, iftar süfrəsi necə olmalıdır kimi sualların cavabını təqdim edir.
Müsəlman dünyası üçün ən önəmlisi olan Ramazan ayı 11 ayın sultanıdır. Ramazan ayının ən mühüm xüsusiyyəti Qurani-Kərimin bu ayda endirilməsinə başlanmasıdır. Ramazanda mənəvi hisslər izdihamlı ailə süfrəsi ilə birləşir, süfrənin başında ləzzətli yeməklər öz yerini alır. Ramazan ayı gələndə ləziz təamlar hazırlanaraq dostlar iftara dəvət edilir. İzdihamlı süfrələrdən zövq alırlar. Sevgi və mərhəmət ayı olan Ramazanda bütün süfrələr xüsusidir. Qonaqlarla gözlənilən iftar vaxtına qədər mətbəxdə qızğın iş, süfrə düzümündə hazırlıqlar gedir, hər kəsin hər yeməyin dadına baxa bilməsi üçün səliqəli süfrə yaradılır. İftar dəvətlərində zəngin menyunun yanında dəbli süfrə hazırlamaq üçün bir neçə təklifləri dəyərləndirə bilərsiniz.
Bu yazıda;
- İftar süfrəsi təqdimatları,
- İftar süfrələrinin hazırlanması
- İftar menyusunun planlaşdırılması
- iftar süfrəsi tərtibatı
- İftar süfrəsində nələrin olmağı lazım olduğunu sizinlə paylaşacağıq
İftar Süfrəsi Necə Hazırlanır?
– Hər şeyin tam olması üçün menyu günlər öncədən planlaşdırılır, iftar anına qədər hazır olması üçün bütün səylər sərf olunur və mükəmməl şəkildə süfrə yaradılır.
– Şux və rəngarəng iftar süfrəsi hazırlamağı asanlaşdırmaq üçün əvvəlcə desertlər hazırlanır və dincəlməyə buraxılır, sonra isə ətli yeməklər hazırlanır.
– İftara yaxındırsa, salatları yerləşdirin ki, təzəliyini itirməsin. Şorbanı qazanda saxlayın ki, soyumasın. Son yarım saat qalıbsa, zəif ocaqda hazır vəziyyətdə saxlaya bilərsiniz.
– Ramazanda iftar süfrəsində süfrədə nə qədər adam olacaqsa o qədər servis açmaq lazımdır. Menyunuzda isti və soyuq yeməklər olacaqsa, süfrənizdə şorba kasası, yemək boşqabı və servis boşqabı olmalıdır.
– Çəngəl, qaşıq və bıçaqların düzülüşü nəzərə alınmalı məsələdir. Şıq iftar süfrəsi üçün çəngəlləri gözəl və uyğun salfetin üzərinə qoya bilərsiniz. Oruclar su ilə açıldığı üçün süfrəyə verilən boşqabların yuxarı sağ küncünə fərdi su stəkanı qoyulmalıdır.
– Qədəhləri su ilə doldurarkən hamısı deyil, bir az boşluq buraxılaraq doldurulmalıdır. Bu, həm su israfının qarşısını almaq, həm də stəkanları masaya qoyarkən ətrafa tökülməmək üçün edilməli olan proseslərdən biridir.
– Yemək zamanı sudan başqa içki veriləcəksə, su stəkanın yanına əlavə stəkan qoyulmalıdır.
– Hər kəsin süfrəyə asanlıqla çatmasını təmin etmək üçün isti və soyuq qəlyanaltıları düzgün aralıqlarla yerləşdirmək lazımdır. İstəyirsinizsə, kiçik boşqablara isti başlanğıc və qəlyanaltılar qoya bilərsiniz.
– İftar süfrələrinin daha zərif olması üçün ortasına və ya kənarına kiçik vazaya təzə çiçəklər və ya süni çiçəklər qoya bilərsiniz.
– Boşqablarınızın və yeməklərinizin zərifliyini bir az da daha çox göstərmək üçün süfrənizdə düz və açıq rəngli ağ süfrədən istifadə edə bilərsiniz.
– Duz və ədviyyatdan istifadə edənlər üçün rahat duz qablarını və ədviyyat tutucularını masanın bir küncünə qoya bilərsiniz.
-İftar süfrəsini şorba, isti və soyuq salatlar, ləzzətli əsas yemək və sonra qan şəkərini balanslaşdıran desertlə tamamlaya bilərsiniz.
– Çörəkləri namaz vaxtına yaxın süfrəyə verə bilərsiniz.
-İftar süfrəsinə mümkün qədər tərəvəz daxil edin.
-Gün ərzində ac qalan mədənin rahatlaşmağı üçün lifli qidalar qəbul etmək məsləhət görülür.
-Tərəvəzləri müşayiət etmək və bədən müqavimətini qorumaq üçün qırmızı ətin istehlakı da vacibdir.
-Protein ehtiyacını qarşılamaq və əzələ itkisinin qarşısını almaq üçün iftar süfrəsində öz yerini tutan qidalardan biri də ağ ət tərkibli yeməklərdir.
-İsti şorba, limonlu salat, ətli və şirəli tərəvəz yeməkləri mədəniz üçün yaxşı seçim ola bilər.
-İftar süfrəsində orucunuzu açmaq üçün xurma, çərəz, zeytun kimi iftar məhsullarının olmasını unutmayın.
-Bu kiçik qəlyanaltılar sakitcə şəkər və qan təzyiqi dəyərlərinizi ideal tarazlığa gətirəcək.
-Türk mədəniyyətində iftardan sonra çay əvəzolunmazdır.
-Çay dəmləməyə tələsməyin.
-Qəfil yeməkdən sonra çay içmək üçün mütləq 30 dəqiqə gözləyin.
-Həzm problemləri yaşamamaq üçün bunlara diqqət edin.
-Çayın yanında ağzınızı şirinləşdirmək üçün südlü desertlərə üstünlük verməyə diqqət etməlisiniz.
-Qatı və yüksək şəkərli desertlər qan şəkərinizi yüksəldə bilər.
-Ramazan ayını sağlam keçirmək üçün duzun tərkibinə diqqət yetirməklə yanaşı, şəkərli qidalar məsələsinə də diqqət yetirilməlidir.
-Süfrənin əvəzolunmaz hissəsi olan suyu da nəzərdən qaçırmaq olmaz.
-Daha asan həzm etmək üçün sürahiyə bir və ya iki dilim limon əlavə edə bilərsiniz.
Bərəkətli Aya Uyğun İftar Süfrəsi Yeməkləri
“İftarda nə hazırlayacam?” deyə düşünənlərə kömək ütmək üçün Evdar.az doyurucu və asan reseptlərdən ibarət iftar menyusunun siyahısını təqdim edir.
Ramazan ayında 30 günlük iftar menyusu reseptləri üçün: İftar menyuları
Qeyd edək ki, Ramazan ayı mart ayının 23-ü başlayır. Təqvimə görə, aprelin 21, 22-si Azərbaycanda Ramazan bayramı qeyd ediləcək. Qədr (Əhya) gecələrinə gəlincə, bu, aprelin 9-u, 11-i, 13-ü və 17-nə təsadüf edəcək.
Qafqaz Müsəlmanları İdarəsinin hazırladığı Ramazan ayının xüsusi təqvimini və dualarını təqdim edirik:
Ramazan süfrənizi mükəmməl qaydada hazırlamaq bu qədər sadədir… İftarınız xeyirli və Ramazan ayınız mübarək olsun!
Bu məqalələrə də diqqət yetirə bilərsiniz..