Soğan süfrənizə qoyduğunuz yeməklərin ayrılmaz bir hissəsidir. Bəs bu günə qədər zibilə atdığınız soğan qabıqlarının faydalarından xəbəriniz varmı? Evdar.az-ın təqdim etdiyi araşdırmanı oxuduqdan sonra soğan qabığını atmayacaqsınız.
Dəri sağlamlığı üçün mükəmməldir
Araşdırmalar, soğanın qəhvəyi rəngli xarici qabığının antioksidant, lif və flavanoid baxımından zəngin olduğunu göstərir. Soğanın xarici qabığı bu xüsusiyyətləriylə dəri sağlamlığının unikal bir mənbəyidir.
Damar tıxanıqlığı və yüksək təzyiq probleminiz varsa…
Soğan qabığının tərkibindəki kversetin sayəsində damar tıxanıqlığı və yüksək təzyiqi azaldıcı təsirə sahibdir. Bunlardan əlavə, soğan qabığı xərçəng əleyhinə, antibakterial və göbələk əleyhinə komponentlər baxımından da olduqca zəngindir.
Qidalanmanızda soğan qabığına yer vermək aşağıdakı xəstəliklərə tutulma riskini azaldır:
- Ürək və damar xəstəlikləri (kardiovaskulyar xəstəliklər)
- Kolon (qalın bağırsaq) xərçəngi
- Aşırı köklük
- 2-ci tip şəkərli diabet
- Həzm sistemi problemləri
Soğan qabıqları yeməklərdə necə istifadə edilir?
Soğan qabığını birbaşa yemək çox iştahaçan olmadığı üçün şorbalarınızda və ya yeməklərinizdə istifadə etmək yaxşıdır. Yuduğunuz soğan qabıqlarını kiçik parçalar halında atıb yeyərək və ya böyük parçalar halında atıb daha sonra içindən çıxardaraq istifadə edə bilərsiniz.
Qida dəyəri yüksək liflər xərçənglə mübarizə aparır
Soğan qabığının tərkibindəki yüksək liflər möhkəmləndirici qida olaraq əvəzolunmazdır. Bu liflər, bağırsaqlarda yığılan toksinin atılmasına köməkçi olaraq, bədənin pH tarazlığını tənzimləməyə kömək edir. Toksinlərdən təmizlənmiş bağırsaqlarda şiş hüceyrələrinin əmələ gəlməsini və inkişafının qarşısını alır. Ancaq hamilə qadınların və süd verən anaların soğan qabığını istifadə etməsi tövsiyyə edilmir.