Qızılca Xesteliyi Zamanı Bu Qidalar Qetiyyen YeyilmemelidirSİYAHI1
Faydalı Sağlamlıq Haqqında

Qızılca Xəstəliyi Zamanı Bu Qidalar Qətiyyən Yeyilməməlidir! -SİYAHI

Qızılca hərarət, bol səpki və soyuqdəymə əlamətləri ilə özünü göstərən kəskin yoluxucu xəstəlikdir. Qeyd edək ki, ölkə ərazisində də qızılcaya yoluxma halları müşahidə edilir. Qızılca xəstəliyində qidalanma necə olmalıdır? Evdar.az qızılca xəstəliyi ilə mübarizə aparmağa kömək edəcək bir neçə məsləhətləri təqdim edir.

Qızılca Xəstəliyinin Simptomları

Qızılca virusu insan orqanizmində bir neçə mərhələdə inkişaf edir. Əvvəlcə orta hesabla təxminən 7-14 gün, nadir hallarda 21 gün davam edən bir inkubasiya dövrü var. Bu dövrdə qızılca xəstəliyinin simptomları hələ özünü göstərmir. Onlar artıq növbəti kataral mərhələsində görünür .Bu mərhələdə yetkinlərdə qızılca aşağıdakı klinik əlamətlərə səbəb olur:

  • ümumi zəiflik və bədən ağrıları;
  • bol axıntı ilə axan burun;
  • temperatur 38-40 ° C;
  • şiddətli baş ağrısı;
  • ağrılı quru öskürək;
  • udma zamanı boğaz ağrısı;
  • gözlərin selikli qişasının iltihabı;

Kataral mərhələ orta hesabla 5 gün çəkir. Bundan sonra qızılcanın əlamətləri bir qədər azalmağa başlayır və xəstə rahatlıq hiss edir. Ancaq təxminən bir gündən sonra simptomlar yenidən artır və sağlamlıq vəziyyəti pisləşir. Növbəti mərhələ başlayır – səpkilər dövrü. Onlar makulopapulyar səpkilərdir – fərdi elementlər tək lezyonlara birləşir.

Ləkələr əvvəlcə boyun, baş, sinənin yuxarı hissəsində görünür, sonra isə bütün bədənə yayılır. Çıxdıqdan 3 gün sonra səpgilər solmağa başlayır – temperatur və ümumi sağlamlıq normallaşdıqda bərpa dövrü başlayır.

Qızılca Xəstəliyi Zamanı Qidalanma

Qızılca xəstəliyinin başlanmasından sonra ilk 5-7 gündə uşaqlar adətən yeməkdən imtina edirlər. Bu dövrdə uşağınıza bol maye və yüngül duru şorbalar təklif etmək yaxşıdır. İçki olaraq qızılgül həlimi, limonlu çay, şirin giləmeyvə və meyvələrdən şirələr daxildir. Qızılca üçün süd və südlü içkilər də tövsiyə olunur.

Yemək maye halında olmalıdır. Bu, ağız boşluğunun təsirlənmiş selikli qişalarının və boğazın zədələnməsinin qarşısını almağa kömək edəcəkdir. Tərəvəz şorbaları, yarı mayeli sıyıqlar və tərəvəz püresi də uyğundur.

Qızılca xəstəsi olan uşağı xəstəliyin əsas simptomları – bədən istiliyinin azalması və səpgilərin olduğu dəri səthinin bərpası aradan qaldırıldıqdan sonra normal qidalanma rejiminə keçirməyə icazə verilir. Menyuya məhdudiyyətsiz miqdarda meyvə və tərəvəz əlavə edə bilərsiniz.

Hər yeməkdən sonra ağızı yaxalamaq lazımdır. Qızılca fəsadlarından olan stomatitin inkişafının qarşısını almaq üçün bu prosedur həyata keçirilməlidir,

Qızılca Xəstəliyində Faydalı Qidalar

  • Xəstəlik zamanı süd, tərəvəz və meyvə pəhrizinə riayət etməlisiniz.
  • Menyuda həm çiy, həm də bişmiş və qaynadılmış çoxlu tərəvəz və meyvələr olmalıdır. Az yağlı ət bulyonunda dənli bitkilər ilə tərəvəz şorbaları məsləhətlidir.
  • Bol maye içmək. Böyüklər üçün norma gündə 2,5-3 litr, uşaq üçün isə gündə 100-150 ml/kq təşkil edir. Bu qaydaya riayət etmək, virusların zərərli tullantı məhsullarını bədəndən çıxarmağa, bədəndə allergiyanı azaltmağa və ağırlaşmaların qarşısını almağa kömək edir. Təmiz su, kompotlar, şirələr, meyvə içkiləri, çaylar içə bilərsiniz.
  • Boğaz ağrısını qıcıqlandırmamaq üçün yemək isti olmalıdır, lakin qaynar olmamalıdır.
  • Fermentasiya edilmiş süd məhsulları, xüsusilə kefir, ev şəraitində hazırlanan qatıq immuniteti yaxşılaşdırır.
  • Xəstəliyin ilk günlərində yüksək olaraq qalan bir temperaturda bədəni ağır qida ilə yükləməməlisiniz. Xəstənin ümumiyyətlə iştahı yoxdursa, ona çoxlu içki (təzə sıxılmış şirələr, zoğal və itburnu içkiləri, kompotlar) verilməlidir.
  • Tədricən (temperatur sabitləşdikcə) xəstə pəhrizə südlü sıyıqlar və vegetarian şorbaları daxil etməlidir, sonra onlardan adi sıyıqlara, tərəvəzlərə, meyvələrə və salatlara (pürelərə) keçə bilərsiniz. Yaşıllıq haqqında unutmayın. Kahı, şüyüd, cəfəri və ispanaq yaxşı təsir edir.
  • Vəziyyəti yaxşılaşdırmaq üçün (səpgi getməyə başlayana qədər gözləmək daha yaxşıdır), buxarda hazırlanmış, qaynadılmış və ya bişmiş balıq və yağsız ət əlavə edə bilərsiniz. Ət yeməkləri üçün pəhriz ətini istifadə etmək  daha yaxşıdır.

Səpgilər və onun piqmentasiyası, eləcə də xəstəliyin bütün simptomları tamamilə yox olduqdan sonra adi pəhrizinizə keçə bilərsiniz. Təbii ki, qidalanma sağlam və düzgün olmalıdır, tərkibində orqanizm üçün lazım olan bütün vitamin və mineral kompleksləri olmalıdır.

Qızılca Üçün Təhlükəli və Zərərli Qidalar

Qızılca xəstəliyində təhlükəli və zərərli qidalar :

  • yağlı, bərk, quru, qızardılmış qidalar;
  • ədviyyatlar: xren(qıtıq otu), xardal, bibər (xüsusilə qırmızı).

Bu məhsullar bağırsağın selikli qişasını qıcıqlandırır və mədə-bağırsaq traktının işini çətinləşdirir, orqanizm bütün enerjisini xəstəliyi müalicə etməkdənsə, qidanın həzminə və emalına sərf edir.

Sağlamlığınızın Qeydinə Qalın!

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir