Süfrələrə Rəng Qatan 11 Dadlı və Fərqli Balqabaq Reseptləri

Yields: 1 Serving

Balqabaq, C və E vitaminləri və beta karotin baxımından zəngindir. Bunlar sayəsində dəriyə faydalıdır və yaraların tez sağalmasına kömək edir. O, həmçinin həzmdə beta karoteni A vitamininə çevirərək immunitet sistemini dəstəkləyir. Keçmişdə desertlə məhdudlaşdırdığımız bu ləzzət yavaş-yavaş dadlı balqabaq reseptləri ilə süfrəmizin qonağı olur. Evdar.az həm görünüşü, həm dadı ilə süfrələrinizə rəng qatacaq balqabaq reseptlərini təqdim edir.

Balqabaq Şorbası

Soyuq havalarda sağlamlığınız üçün faydalı şorbalar yeyilməlidir. Balqabaq və çili bibəriylə hazırlanan şorba isinmək üçün əla reseptdir. Evdar.az acı dadı sevənlər üçün dadlı və faydalı balqabaq şorbasının reseptini təqdim edir.

Tərkibi:

  • 500 qr balqabaq
  • 2 ədəd kartof
  • 1 ədəd soğan
  • 2 diş sarımsaq
  • 1 ədəd qırmızı çili bibəri
  • 200 qr pomidor şirəsi
  • 100 ml qaymaq (20 % və ya çox )
  • 3 xörək qaşığı zeytun yağı
  • zövqə görə üyüdülmüş muskat qozu
  • duz, istiot
  • üzəri üçün göyərti

Hazırlanma qaydası:

İlk öncə balqabağı yuyun, qabığını soyun və kub şəklində doğrayın. Kartofları da kub şəklində doğrayın. Soğanı da həmçinin eyni qaydada qabığını soyub kub şəklində doğrayın. Sarımsaqları və bibərləri xırda doğrayın. Tavada doğranmış soğan, sarımsaq və  bibəri təxminən 3-5 dəqiqə zeytun yağında qovurun. Başqa bir qazanda suyu qaynadın. Qaynayan suya doğranmış balqabaq və kartofu tökün (su tərəvəzləri 1 sm örtməlidir). Orta odda 15 dəqiqə qaynadın. Qovurduğunuz soğan qarışığını qaynayan tərəvəzlərin üzərinə əlavə edin. Duz, istiot və bıçağın ucunda muskat qozunun tozunu əlavə edib daha 15 dəqiqə qaynadın. Qazanı ocaqdan götürün və süzün. Bişən tərəvəzləri blenderdə əzin. Tərəvəz püresini qazana tökün və süzdüyünüz tərəvəz bulyonunu da əlavə edib qarışdırın (və ya elə qazanda tərəvəzləri blenderdən keçirə bilərsiniz.) Şorbaya pomidor şirəsi və qaymaq əlavə edib qarışdırın. Orta odda daha 5 dəqiqə qaynadın və kasaya töküb süfrəyə verə bilərsiniz.

Balqabaqlı Pankeyk

Faydalı balqabaqdan dadlı pankeyk (pancake) hazırlaya bilərsiniz. Evdar.az asan hazırlanan, dadlı və faydalı balqabaqlı pankeyk reseptini təqdim edir.

Tərkibi:

  • 125 qr buğda unu
  • 1 xörək qaşığı qabartma tozu
  • ½ çay qaşığı darçın
  • 1 çay qaşığı muskat qozu rəndəsi
  • bir çimdik duz
  • 1 stəkan süd
  • 75 qram balqabaq püresi
  • 1 ədəd yumurta
  • 2 xörək qaşığı bal
  • yarım çay qaşığı vanil ekstraktı
  • 2 xörək qaşığı ərinmiş kərə yağı və ya kokos yağı.

Hazırlanma qaydası:

Bir qabda un, qabartma tozu, darçın, muskat qozu rəndəsi və duzu qarışdırın. Başqa bir qabda süd, balqabaq püresi, yumurta, bal, vanil ekstraktı və ərinmiş yağı qarışdırın. Eynikütləli cins olana qədər çırpın. Unlu qarışığı da əlavə edib qarışdırın. Ağır bir çuğun tavanı və ya yapışmayan pankeyk tavanı orta və yüksək istilikdə qızdırın. Elektrikli bir tava istifadə edəcəksinizsə, onu 175 dərəcəyə qədər qızdırın. Lazım gələrsə səthi azca yağlayın (yapışmayan tavanın səthini yağlamaya bilərsiniz). Qızdırılmış tavaya 2 xörək qaşığı xəmirdən töküb 2 tərəfli bişirin. Xəmir bitənə qədər bu prosesi təkrarlayın, lazım olduqda tavanı yağlayın. Pankeykləri isti halda bal ilə süfrəyə verə bilərsiniz. Və ya isti tutmaq üçün çay dəsmalı ilə üzərini örtə bilərsiniz.

Balqabaqlı Toyuq Yeməyi

Sobada bişən toyuq və balqabağın necə dadlı olduğunu bilirsinizmi? Evdar.az dadlı balqabaqlı toyuq yeməyinin reseptini təqdim edir.

Tərkibi:

  • 1 kq toyuq əti (budu və ya bud dibi)
  • 800 qr balqabaq
  • 2 diş sarımsaq
  • 1 xörək qaşığı xardal
  • 50 qr kərə yağı
  • 2 xörək qaşığı bitki yağı
  • zövqə görə göyərti, duz, istiot

Hazırlanma qaydası:

Toyuq budlarını mətbəx kağızıyla qurulayın. Duz, istiot və xardal vurub 30 dəqiqəlik otaq temperaturunda marinə edin. Balqabağın qalın qabığını soyun və kub formasında doğrayın. Yağlı kağız və ya folqa kağızı sərilmiş soba sinisinə doğranmış balqabaqları bir qat düzün. Üzərinə duz, istiot və əridilmiş kərə yağı (20-30 qr) tökün. Əvvəlcədən 180 dərəcə qızdırılmış sobada 30 dəqiqə bişirin. Tavada bitki yağını və kərə yağını qızdırın. Marinə edilmiş toyuq budlarını tavada yaxşıca qızardın. Bişmiş toyuq budlarını bişmiş balqabaqların üzərinə düzün və doğranmış sarımsaq əlavə edin. Yenidən 25-30 dəqiqəlik sobaya yerləşdirin. Süfrəyə verdikdə zövqə görə üstünə doğranmış göyərti səpə bilərsiniz.

Səhər yeməyi üçün faydalı və dadlı sıyıq. Evdar.az balqabaqlı südlü düyü sıyığının reseptini təqdim edir.

Tərkibi:

  • 400 qr balqabaq
  • 400 ml su
  • 2 litr süd
  • 1,5 stəkan yumru düyü
  • 6 xörək qaşığı şəkər tozu
  • 50 qr kərə yağı
  • zövqə görə duz, darçın tozu

Hazırlanma qaydası:

Balqabağın qabığını soyub doğrayın. Qazana su doldurub qaynadın,üzərinə balqabağı töküb yumşalana qədər bişirin. Yumşalmış balqabağı elə qazandaca blenderlə püre halına gələnədək əzin. Balqabaq pürsinin üzərinə süd əlavə edib qaynamağa qoyun. Düyünü yuyun və qaynayan südə əlavə edin. Zövqə görə duz əlavə edib zəif ocaqda düyüsü bişənə qədər 45-50 dəqiqə bişirin. Bişən sıyığa şəkər tozu və kərə yağı əlavə edib qarışdırın. 5 dəqiqə bişirib ocağı söndürün. Ocaqdan götürdüyünüz qazanı isti bir parçaya büküb 1 saat kənarda saxlayın. Bişmiş düyü sıyığını boşqaba töküb üzərinə darçın tozu səpib süfrəyə verin.

Sobada Balqabaqda Plov

Balqabaqdan dadından doymayacağınız və gözəl görünüşlü plov hazırlaya bilərsiniz. Evdar.az sobada balqabaqlı plovun reseptini təqdim edir.

Tərkibi:

  • orta ölçülü balqabaq
  • 2 stəkan düyü
  • 2-3 ədəd soğan
  • 500 qr ət (istədiyiniz ət növü)
  • 1 ovuc şabalıd
  • ərik qurusu, üzüm qurusu, alça qurusu
  • 3-4 xörək qaşığı kərə yağı
  • 1 çay qaşığı duz
  • 2-3 çay qaşığı şəkər tozu

Hazırlanma qaydası:

Düyünü bildiyimiz qaydada suda bişirib süzün. Balqabağın üst hissəsini qapaq formasında kəsib iç hissəsini təmizləyib boşaldın. Soğanı doğrayıb yağda qovurun. Üzərinə əvvəlcədən bişirilmiş ət tikələrini əlavə edib qarışdırın. Bişmiş şabalıdı, ərik qurusunu, üzüm qurusunu, alça qurusunu əlavə edin. İçi təmizlənmiş balqabağın içərisinə bir qaşıq duz səpin. 2-3 qaşıq şəkər tozu və 2-3 qaşıq kərə yağını hər tərəfinə səpin. Bişib süzülmüş düyüdən iki kəfkir qaşıqla töküb üzərinə içlikdən səpin. Ən son balqabaq dolana qədər düyünü tökün. Balqabağın qapağını örtüb hər tərəfinə folqa kağızı bükün. Əvvəlcədən 200 dərəcə qızdırılmış sobada 1,5 saat bişirin. Folqa kağızını çıxarıb açıq halda 15 dəqiqə bişirin. Süfrəyə verdiyiniz balqabaqlı plovu kənarlarından kəsərək açın və boşqablara çəkin.

Balqabaqlı Mərmər Keks

Balqabaq mövsümündə balqabaqdan keks bişirə bilərsiniz. İnanılmaz dərəcədə zərif, ağızda əriyən balqabaqlı mərmər keksin xarakterik balqabaq dadı və qoxusu yoxdur. Belə bir keks hər hansı bir çay süfrəsinin sevimlisinə çevriləcəkdir. Evdar.az balqabaqlı mərmər keksin reseptini təqdim edir.

Tərkibi:

Balqabaqlı qat üçün:

  • 2 ədəd yumurta
  • 150 qr şəkər tozu
  • 10 qr vanil
  • 100 ml bitki yağı
  • 300 qr balqabaq püresi
  • 2 xörək qaşığı limon qabığı rəndəsi
  • 250 qr un
  • 10 qr qabartma tozu
  • bir çimdik duz

Şokoladlı qat üçün:

  • 2 ədəd yumurta
  • 150 qr şəkər tozu
  • 10 qram vanil
  • 100 ml bitki yağı
  • 250 ml kefir
  • 200 qr un
  • 50 qr kakao
  • 10 qr qabartma tozu

Hazırlanma qaydası:

Balqabaqlı xəmiri hazırlamaq üçün bir qabda yumurta, şəkər tozu və vanili yaxşıca çırpın. Bitki yağı, limon qabığı, balqabaq püresi əlavə edib qarışdırın. Qeyd: balqabağı sürtgəcdən keçirib, blenderlə pürə halına gətirin. Balqabaqlı kütlənin üzərinə un və qabartma tozu əlavə edib yaxşıca qarışıdrın.
Şokoladlı xəmiri hazırlamaq üçün bir qabda yumurta, şəkər tozu və vanili yaxşıca çırpın. Üzərinə bitki yağı və kefir əlavə edib qarışdırın. Bir qabda una kakao, qabartma tozu əlavə edib qarışdırın. Kefir kütləsini quru qarışıqla birləşdirib yaxşıca qarışdırın. Diamteri 22 sm olan kənarları açılan formanı kərə yağıyla yağlayıb unlayın. Balqabaqlı və şokoladlı xəmirdən qaşıq-qaşıq üst-üstə töküb formanı doldurun. Əvvəlcədən 180 dərəcə qızdırılmış sobada 1 saat 30 dəqiqəlik bişirin. Keksin bişməyini uzun çöp şişlə yoxlaya bilərsiniz. Bişən keksi soyudun və üzərini zövqə görə qlazur yaxıb və ya şəkər kirşanı səpə bilərsiniz.

Sadə məhsullardan hazırlanan ləzzətli və faydalı balqabaq marmeladı. Soyuq fəsildə şirniyyat əvəzinə, faydalı marmelad hazırlaya bilərsiniz. Evdar.az sadə məhsullarla hazırlanan və çox vaxt aparmayan marmeladın reseptini təqdim edir.

Tərkibi:

  • 500 qr soyulmuş balqabaq
  • 1 ədəd portağal (təxminən 250 qr )
  • 1 stəkan (250 qr şəkər tozu)
  • 40 qr jelatin

Hazırlanma qaydası:

İlk öncə balqabağın qabığını soyun. Portağalın şirəsini sıxın və qabığını kənarda saxlsayın. Bir qabda portağal qabığı, soyulmuş balqabaq, şəkər tozu və portağal şirəsini töküb orta ocaqda 15 dəqiqə balqabaq yumşalanadək bişirin. Daha sonra portağal qabığını çıxarın. Ocaqdan götürün və üzərinə jelatin əlavə edin. Kütləni birbaşa qabda blenderlə əzin və yaranan köpüyü götürün. Streç salafan sərilmiş dördbucaqlı formaya kütləni tökün və soyuducuya yerləşdirin. Tamamilə bərkiməsini gözləyin. Bərkiyən marmeladın üzərinə şəkər tozu səpin və dəzgahın üstünə çevirin. Streç salafanı çıxarıb kiçik hissələrə kəsin. Bu desertin zəngin bir balqabaq və portağal şirəsi ləzzəti, bir az turş dadı və parlaq bir qoxusu var.

Bol Vitaminli Balqabaq Şorbası

Balqabaq, payız və qış mövsümünün əvəzolunmaz tərəvəzlərindən biridir. Adi şorba reseptlərindən yorulanlar üçün unikal bir reseptdir. Evdar.az bol vitaminli balqabaq şorbasının reseptini təqdim edir.

Tərkibi:

  • 600 qr dilimlənmiş balqabaq
  • 3 diş sarımsaq
  • 1 ədəd soğan
  • 2 xörək qaşığı kərə yağı
  • 1 ədəd kartof
  • 6 stəkan toyuq bulyonu
  • 1 xörək qaşığı təzə doğranmış kəklikotu
  • 1 ədəd anis ulduzu
  • ½ çay qaşığı muskat qozu rəndəsi
  • 1 çay qaşığı duz
  • ½ çay qaşığı istiot
  • 4 xörək qaşığı qaymaq

Süfrəyə vermək üçün:

  • 1 çay qaşığı qaymaq
  • təzə kəklikotu

Hazırlanma qaydası:

İlk öncə balqabağın qabığını soyun. Tumlarını çıxarıb dilimləyin. Kartofları da kub şəklində doğrayın. Tavada kərə yağında xırda doğranmış soğanları və doğranmış sarımsaqları 2-3 dəqiqə qovurun. Üzərinə doğranmış kartofları və balqabaqları da əlavə edib daha 3-4 dəqiqə qovurun. 6 stəkan toyuq bulyonunu da əlavə edin. Kəkliokotu, anis ulduzu, rəndələnmiş muskat qozu, duz və istiotu da töküb orta ocaqda 25 dəqiqə bişirin.Tərəvəzlər yumşaldıqda anis ulduzunu kəfgir köməyi ilə şorbadan götürün. Şorbanı blenderdən yaxşıca keçirin. Şorbaya 4 xörək qaşığı qaymaq əlavə edib qarışdırın və bir burum qaynadın. Ocaqdan götürüb kasaya tökün. Üzərinə qaymaq və kəklikotu töküb süfrəyə verin

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir