Sağlam qidalanma ilə bağlı müxtəlif fikirlər var. Kənardan aldığımız qidaların bəziləri sağlam olaraq bazara çıxarılsa da, dietoloqlar bu qidaların müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini iddia edirlər. Şəkərdən çox daha zərərli olduğu bildirilən bu qidaları yeməzdən əvvəl bir daha düşünün.
Şəkərli qidaların dadı ləzzətli olsa da, bu mövzuda aparılan araşdırmalar şəkərin orqanizm üçün ən zərərli qidalar arasında olduğunu müəyyən edib. Həddindən artıq şəkər istehlakı diabet, yüksək qan təzyiqi və ölümcül ürək xəstəliyi riskləri ilə əlaqələndirilir. Məlum olub ki, şəkər istehlakını azaltmaq istəyənlərə tövsiyə edilən bir çox qidalar şəkərdən qat-qat zərərlidir. Aşağıdakı qidalar çox riskli xəstəliklərin əmələ gəlməsində böyük rol oynayır. Evdar.az şəkərdən daha zərərli olan qidaların siyahısını təqdim edir.
MEYVƏ QURUSU
Qurudulmuş meyvələr şəkərlə zəngin olduğu üçün əslində müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Quru meyvələrə keçmək əvəzinə alma, banan, üzüm kimi şirin və dadlı dadı olan bütün meyvələrə üstünlük verməlisiniz.
QRANOLA
Qranola tez-tez sağlam bir seçim kimi satılan bir taxıl növüdür. Bununla belə, bazara çıxarılan qranolaların bəzilərində həqiqətən çox şəkər və sağlam olmayan yağlar var. Buna görə etiketləri oxumaq və şəkəri daha az olan, eyni zamanda tam taxıl və sağlam yağlardan hazırlanmış qranola seçmək vacibdir.
ENERJİ BARLARI
Enerji barları da tez-tez sağlam və rahat qəlyanaltı kimi satılır. Bununla belə, bir çox növdə şəkər və kalori yüksəkdir. Bütün taxıllardan hazırlanan və daha az şəkər tərkibli enerji barlarını seçmək vacibdir.
DONDURULMUŞ YOQURT
Sağlam bir desert yemək istəyirsinizsə, doğru seçim olaraq dondurulmuş yoqurtu seçməməlisiniz. Bu qidaların hər porsiyasında yüksək miqdarda şəkər və yağ var. Dondurulmuş yoqurtların bir çox növü şəkərlə zəngindir, çox vaxt adi dondurmadan daha çoxdur.
TAXIL ÇUBUQLARI
Taxıllar zəif qida mənbəyidir, çünki tərkibində çoxlu şəkər var. Tam taxıllı taxıllar pəhriz üçün zərərli olmasa da, bar taxıllarından uzaq durmaq daha yaxşıdır. Bunun səbəbi, taxıl barlarının vəd edilən lifdən daha çox şəkər ehtiva etməsidir.